Kolo vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V naslednjih letih se bo število kolesarjev na cestah, zlasti v mestih, povečalo. Kolo je v večini slovenskih mest najhitrejše, najpriročnejše in najcenejše prevozno sredstvo, a so hkrati kolesarji med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. V letu 2011 je na slovenskih cestah umrlo 14 kolesarjev.
Oglej si celoten članek

Zaradi vse večje gneče na cestah, vse dražjega goriva, vzdrževanja in parkiranja avtomobilov ljudje spet vse bolj na poteh v službo in šolo ter po vsakdanjih opravkih uporabljajo kolo.

Zato agencija za varnost prometa danes začenja preventivna akcijo s sloganom Kolesarji, previdno naokrog. Temeljni cilj akcije je zmanjšati število umrlih in hudo poškodovanih kolesarjev ter povečati uporabo čelade v naseljih. Do sobote se bodo zvrstili različni dogodki, kjer bodo kolesarje spodbujali k uporabi zaščitne opreme in tehnični brezhibnosti koles.

Člani Ljubljanske kolesarske mreže si bodo danes ogledali najbolj kritična mesta prometnih površin za kolesarje v prestolnici. Slovenska kolesarska zveza pa bo vzpostavila sistem zbiranja pasti za kolesarje po celotni Sloveniji. Uporabniki bodo na njihovi spletni strani napisali, kje se jim zdijo nevarni odseki za kolesarje.

Slovenija se v Evropi po deležu umrlih kolesarjev v vseh prometnih nesrečah po podatkih agencije za leto 2010 uvršča na zadnji dve mesti, skupaj z Madžari. Kolesarji so udeleženi v dveh odstotkih vseh prometnih nesreč v Sloveniji, pri nesrečah s smrtnim izidom jih je sedem odstotkov in pri nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami 13 odstotkov.

V zadnjih dveh letih se je zgodilo približno 2500 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev. Največ nesreč se zgodi prav na mestnih vpadnicah tako v Ljubljani kot Mariboru.

V letu 2010 je na slovenskih cestah umrlo 16 kolesarjev, v letu 2011 pa 14. Najbolj izpostavljeni so kolesarji od 51 do 60 let in tisti nad 60 let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:56 25. April 2012.

    LKM naj najprej poskrbi za pometanje zimskega peska na Tržaški tja do konca Brezovice in morda še kje, potem naj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.