Krog po obvoznici: 26 prehitevanj

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Preizkus. Na ljubljanski obvoznici smo naredili preizkus, koliko avtomobilov nas bo prehitelo, če upoštevamo omejitev hitrosti. Največ neupoštevanj hitrosti smo zabeležili na odsekih, kjer je vožnja omejena na 80 km/h.
Oglej si celoten članek

Lani je na slovenskih cestah zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti umrlo 56 ljudi, 11 več kot leto prej.

To je sicer bistven napredek v primerjavi z letom 2001, ko je zaradi enakega vzroka na naših cestah življenj izgubilo 140 ljudi, a je hitrost še vedno eden od najpogostejših vzrokov za prometne nesreče. Lani se je 40 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom zgodilo zaradi hitrosti, policisti pa so zabeležili 94.903 kršitev zaradi prehitre vožnje.

Sami smo se med 11. in 12. uro, ko je na cestah manj gneče, želeli prepričati, kako je z upoštevanjem pravila hitrosti na ljubljanski obvoznici. Vozili smo po predpisanih omejitvah, skupno pa nas je prehitelo 68 vozil, v prvem krogu 26, v drugem 25 in v tretjem 17.

Velika večina voznikov, ki nas je prehitela, ni upoštevala znakov za zmanjšanje hitrosti s 110 na 80 km/h, ko nas je prehitelo največ vozil. Neupoštevanja so bila najbolj množična med izvozom za Koseze in Brdo, kršitve pa so se množično nadaljevale še v predoru Golovec. Večina je pod predpisano omejitvijo 130 km/h vozila na odseku med izhodom za Vič in izhodom za Rudnik, kjer sta nas prehiteli zgolj dve vozili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 00:32 23. Maj 2012.

    Zato bom vsakomur priporočil naj najprej v pritožbi zahteva na osnovi kakšnega zakona je postavljena omejitev. Jaz jim denarja ne …

  • 16:36 21. Maj 2012.

    še več pa je butlov, k misljo, da če je omejitev 110km/h, moraš pa nujno furat 110. ker drgač je …

  • 14:56 21. Maj 2012.

    Veliko omejitev je postavljenih tudi napačno. Če zaviješ iz obvoznice proti Mariboru, imaš omejitev 80, potem pa preklicah 100. Omejitve …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.