Lastnikom dizlov se slabo piše

Foto: EPA
Foto: EPA
Francoska vlada bo prihodnje leto začela z razvrščanjem vozil glede na stopnjo onesnaževanja. To bo lokalnim oblastem omogočilo, da vozilom, ki so "umazana", omejijo dostop v mesta.
Oglej si celoten članek

"V Franciji smo dolgo podpirali proizvodnjo avtomobilov z dizelskimi motorji. To je bila napaka, ki jo nameravamo postopoma, na inteligenten in pragmatičen način, popraviti," je v parlamentu dejal francoski premier Manuel Valls.

Vozite na plin, ne dizel

Kar 80 odstotkov osebnih vozil v Franciji poganjajo dizelski agregati. Valls je dejal, da bodo z obdavčitvami dizelskih avtomobilov državljane usmerili k bolj ekološkim odločitvam. Zlasti prihodnje leto bodo z državnimi subvencijami in nižjimi trošarinami vzpodbujali plin kot pogonski energent.

Francoska vlada je že najavila, da bo za dva centa na liter dvignila trošarine na dizelsko gorivo, kar bo v državno blagajno leta 2015 navrglo za 870 milijonov evrov denarja. Valls je dejal, da bodo s subvencijami poskušali razširiti krog upravičencev, ki bi tako vozila s starimi in umazanimi dizelskimi motorji zamenjali za bolj ekološka vozila.

10.000 evrov za električno vozilo

Ministrica za energetiko Ségolène Royal je letos napovedala, da bodo vozniki, ki bi v razrez pripeljali staro vozilo z dizelskim motorjem za nakup električnega avtomobila prejeli državni dodatek v višini do 10.000 evrov.

Francoska vlada je letos zaradi nevarne ravni onesnaženja zraka prvič od leta 1997 v Parizu in njegovi okolici uvedla izmenično vožnjo avtomobilov. Za to se je odločila, potem ko so v Parizu in njegovi okolici pet dni zapored zabeležili nevarno koncentracijo trdih delcev v zraku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 20:13 2. December 2014.

    Najprej forsirajo naj ljudje nabavljajo dizle, ko so tovrstna vozila v večini si pa zmislijo neke dajatve, samo da lahko …

  • 14:20 2. December 2014.

    Se ne sekiram pri severnih sosedih je liter tud pod 1,15€ (prejšnjo soboto sem tankal za 1,12€ za liter)

  • 11:12 2. December 2014.

    za traktor

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.