Leta 2013 starejši od 70 let spet po izpit

Foto: Žurnal24 Za zdaj v veljavi ostaja določilo zakona, po katerem se vozniška dovoljenja izda
Vozniki avtomobilov, ki bodo leta 2013 starejši od 70 let, bodo morali za obnovitev vozniškega dovoljenja predložiti zdravniško spričevalo.
Oglej si celoten članek

Po besedah odgovornih pri MNZ naj bi 19. januarja 2013 začele veljati določbe o omejevanju veljavnosti posameznih kategorij vozniškega dovoljenja. Do takrat se bodo vozniška dovoljenja izdajala z veljavnostjo do 80. leta starosti upravičenca, če seveda voznik ne bo imel zdravstvenih omejitev. Z novelo zakona je tako predvideno, da se bodo vozniška dovoljenja nižjih kategorij (A-motorna kolesa, B-osebna vozila) izdajala z veljavnostjo desetih let. Ko bo voznik teh kategorij dopolnil 70 let, se mu bo vozniško dovoljenje (če bo predložil zdravniško spričevalo o telesni in duševni zmožnosti za vožnjo teh vozil) podaljšalo za krajše obdobje, in sicer za pet let.

Za tovornjake še strožje omejitve
Vozniška dovoljenja za vožnjo "višjih" kategorij (C – tovorna vozila, D – avtobusi) pa se bodo izdajala z veljavnostjo petih let. Po dopolnjeni starosti 65 let se bo vozniško dovoljenje podaljšalo za krajše obdobje, in sicer za tri leta. Imetnik vozniškega dovoljenja teh kategorij bo ob vsakem podaljšanju veljavnosti vozniškega dovoljenja moral predložiti zdravniško spričevalo za dokaz, da je telesno in duševno zmožen za vožnjo motornega vozila.

Zakon pa ne predvideva, da bodo morali vozniki po dopolnjenem 65. letu opravljati tečaj varne vožnje. Program vadbe varne vožnje je po veljavnem zakonu predpisan kot del programa dodatnega usposabljanja za voznike začetnike, ta pa se bo začel izvajati najpozneje 13. 8. 2010.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.