Letos so ceste znova vzele preveč življenj

Foto: Bralec
Foto: Bralka
Vizija vlade o prometni varnosti: V letu 2022 naj na cestah ne umre več kot 70 oseb ...
Oglej si celoten članek

Vizija vlade o prometni varnosti za leto 2022 je, naj na cestah ne umre več kot 70 oseb, v prometnih nesrečah pa se ne sme huje poškodovati več kot 460 oseb, so zapisali v poročilu o izvajanju nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za leto 2020. V ospredju programa ostaja tudi Vizija nič, torej nič smrtnih žrtev v cestnem prometu.

Leta 2020 je v Sloveniji na cestah umrlo 80 ljudi, kar je 22 manj kot leta 2019. Huje poškodovalo pa se je 675 udeležencev v prometu, kar je 139 manj kot leto prej. Število umrlih in poškodovanih je bilo tako v letu 2020 najmanjše od leta 1954, odkar obstaja uradna statistika prometnih nesreč, so zapisali v poročilu o izvajanju Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za leto 2020. Do 20. decembra letos je v prometnih nesrečah umrlo več kot 110 ljudi.

Lansko leto zaznamovala epidemija

Lansko leto je zaznamovala epidemija covida-19, njene posledice pa so vidne tudi na področju cestnega prometa, so zapisali v poročilu. Zaradi vrste ukrepov za zajezitev epidemije se je v letu 2020 promet motornih vozil na slovenskih cestah v primerjavi z letom 2019 občutno zmanjšal. Po neuradnih podatkih avtomatskih števnih mest se je promet na državnih cestah najbolj zmanjšal med razglašeno prvo epidemijo covida-19 v spomladanskih mesecih. V letu 2020 se je promet na državnih cestah povprečno mesečno zmanjšal za 18 odstotkov.

Javna agencija RS za varnost prometa je izpolnila cilje, zadane v obdobnem načrtu zagotavljanja varnosti cestnega prometa za leto 2020. To so bili manj kot 83 smrtnih žrtev in manj kot 521 huje poškodovanih v prometnih nesrečah. K izpolnitvi ciljev so zagotovo pripomogli tudi epidemija in ukrepi za njeno zajezitev, ki so se odrazili tudi na področju zmanjšanega obsega prometa, pa tudi okrepljene dejavnosti deležnikov in nadzora policije, sklepajo v poročilu.

Nacionalni program v ospredje postavlja Vizijo nič, torej nič smrtnih žrtev v cestnem prometu. Vizija sledi ciljema, ki sta vzpostavitev varnega prometnega sistema in zagotavljanje tehnologije vozil za večjo varnost, z razvojem asistenčnih sistemov in zmanjšanje najhujših posledic prometnih nesreč. Slovenija se je viziji najbolj približala decembra lani, ko na naših cestah v prometnih nesrečah ni bilo smrtnih žrtev.

Zagotavljanje večje varnosti cestnega prometa je mogoče doseči s spodbujanjem udeležencev v prometu k odgovornejšemu vedenju, spoštovanju predpisov in oblikovanju zavesti o pomenu prometne varnosti, z zagotavljanjem varnejših vozil in cestne infrastrukture, so zapisali.

Resolucija o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022 je temeljni dokument na področju varnosti cestnega prometa, na njeni podlagi pa so opredeljeni cilji na področju varnosti cestnega prometa.

Vlada je prejšnji petek na seji sprejela poročilo o izvajanju Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za leto 2020 in ga poslala v obravnavo v DZ, so še objavili na spletni strani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.