Letos že enajst smrtnih žrtev - "Nesreča ne sprašuje, kdo je kriv"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V letošnjem letu je na slovenski cestah umrlo že enajst voznikov motorje in dva potnika. V enakem obdobju lani je bilo smrtnih žrtev šest.
Oglej si celoten članek

"Bodimo strpni eden do drugega. Bodimo previdni. Nesreča ne sprašuje, kdo je kriv. Po njej iskati krivca pa je prepozno," so poudarili marca na tiskovni konferenci Agencije za varnost prometa (AVP) o varnosti motoristov na slovenskih cestah. V prvem polletju letošnjega leta (do 26. junija) je bilo zabeleženih že 345 nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, v katerih je umrlo enajst voznikov in dva potnika. Glavni vzrok nesreč je bila tako kot v preteklih letih neprilagojena hitrost, povzročitelji smrtnih nesreč so bili v desetih od enajstih primerov prav vozniki motornih koles sami.

"Nekateri motoristi mislijo, da obvladajo svoje motorno kolo in da se jim nič ne more zgoditi. Prav taki motoristi so potem najbolj pogoste žrtve prometnih nesreč."
- Leopold Pungerčar,
predsednik Zveze Moto Klubov Slovenije

Med smrtnimi žrtvami kar pet tujih državljanov

Od letos 13 umrlih je bilo pet tujih državljanov, starost povzročiteljev pa je bila v osmih od enajstih primerov med 40. in 60. letom starosti. Ta starostna skupina je tudi v lanskem letu najbolj izstopala med udeleženci prometnih nesreč z enoslednimi motornimi vozili. Poleg neprilagojene hitrosti in nepravilnega prehitevanja je najpogostejši vzrok prometnih nesreč z enoslednimi motornimi vozili nepravilna stran oziroma smer vožnje.

Foto: Profimedia Nesreča motorista (fotografija je simbolna). V ponedeljek, 1. julija, se je začel drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov pod okriljem AVP. Cilj akcije, ki bo trajala do 14. julija, je opozoriti motoriste, naj v vročih poletnih dneh ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in izkušenj in naj ne podcenjujejo voznih razmer, vse ostale udeležence v prometu pa želijo spomniti na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti. Ostali udeleženci v prometu morajo biti še posebej v motoristični sezoni, ki traja od aprila do oktobra, pozorni, saj je motoriste hitro možno spregledati. Zaradi ozke silhuete se lahko voznikom avtomobilov v ogledalih hitro "izmuznejo" - že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 metrov.

"Vožnja z motorjem je bistveno bolj dinamična, premiki so lahko hitrejši in nenadni, zato motoriste lažje spregledamo in jim vozniki pogosto odvzamejo prednost, kar lahko pripelje do zelo hudih posledic."
- Boštjan Smolej,
Sektor prometne policije v Generalni policijski upravi

Foto: Profimedia Nesreča motorista

Motoristi bodite pripravljeni!

Pred odhodom na cesto:

  • Preverite, če je motor tehnično brezhiben.
  • Poskrbite za varnost z uporabe dobre zaščitne opreme (čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice).
  • Najboljša je oprema v živahnih barvah, da ste bolj opazni.
  • Preverite vremenska opozorila.

Med vožnjo:

  • Imejte vedno prižgane luči.
  • Hitrost prilagodite razmeram na cesti in upoštevajte omejitve hitrosti.
  • Če načrtujete daljšo vožnjo ne pozabite na postanke na poti, saj daljše vožnje še zdaleč ni pametno odpeljati brez odmora.
  • Opazujte vremenske razmere, saj se lahko poleti sončno vreme hitro spremeni v nevihto ali neurje s točo in se cestne razmere popolnoma spremenijo.

Foto: Anže Petkovšek Motoristi in tečaj varne vožnje

AVP opozarja, da se naj prometni udeleženci, še posebej v poletni vročini, ki vpliva na zbranost ter lahko upočasni reakcije in odzivnost, na ceste podajo strpno in previdno. Za varnost v prometu smo odgovorni vsi skupaj, za nesrečo z usodnimi posledicami pa je dovolj le trenutek nepazljivosti.

#VarnoVPoletje

Agencija za varnost prometa od 21. junija 2019 v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti, to so Policija, Avto-moto zveza Slovenije, Zavod Varna pot, Zavod Vozim, Združenje DrogArt, Zveza moto klubov Slovenije in Zveza ZŠAMS, izvaja tudi skupno akcijo #VarnoVPoletje. V okviru akcije s preventivnim ozaveščanjem sodelujejo tudi na motorističnih delavnicah in drugih dogodkih, Policija pa izvaja povečan nadzor po vsej Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.