Liberalizacija cen goriv v Sloveniji?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski nacionalni naftni komite je na vlado naslovil pobudo o prostem oblikovanju cen goriv na trgu. Slovenija je namreč edina evropska država, ki ima še vedno regulirane cene pogonskih goriv.
Oglej si celoten članek

Če bo vlada sprejela pobudo, se cene goriv ne bodo več oblikovale na 14 dni, pač pa se bodo lahko cene spreminjale tudi večkrat dnevno, poroča TV Slovenija.

Od dveh do 27 ponudnikov

Zdajšnji model oblikovanja cen, uredbo je vlada oktobra podaljšala še za eno leto, prekine pa ga lahko kadarkoli, v Sloveniji velja že od leta 1999. Vzrok za to je bil, poleg visoke inflacije, tudi ta, da sta bila takrat pri nas zgolj dva trgovca z naftnimi derivati, danes jih je 27.

Po mnenju direktorja Inštituta za raziskave v energetiki in člana Slovenskega nacionalnega naftnega komiteja Djanija Brečeviča naj bi imele največjo korist ob liberalizaciji trga naftne družbe, ki bi izboljšale ekonomski položaj. Po njegovih besedah so vse naftne družbe v sosednjih državah zaradi prostega oblikovanja cen v boljšem položaju, kot na slovenskem trgu. Hkrati z bencinskim turizmom zdaj služijo drugi, saj ima od sosednjih držav višje cene goriv od Slovenije trenutno le Italija.

Cene bodo ostale podobne

Brečevič je za TV Slovenija poudaril, da ne verjame, da se bodo cene goriv zaradi tega bistveno zvišale, hkrati pa dodal, da bi morali liberalizacijo izvesti postopoma, najprej na avtocestah in pod nadzorom, da ne bi prihajalo do kršitev.

O spremembah cen v primeru liberalizacije je spregovoril tudi Sandi Salkič iz Petrola, ki je dejal, da bi bile verjetno cene goriv na bencinskih postajah na avtocestnih počivališčih višje od cen goriv na bencinskih postajah v notranjosti države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 12:51 30. December 2013.

    No, tu so jodlarji, croatija....gremo k njim po gorivo.

  • 15:24 29. December 2013.

    Ne Razor... <br />PUŠČAMO DRŽAVI napihnjene TROŠARINE + DDV!!!!

  • 10:12 29. December 2013.

    jozek d., praviš, da bodo morali cene spustiti?! kako jih boš v to prisilil? to se ne bo zgodilo, ker …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.