Ljubljana najnevarnejša prestolnica EU

Foto: Žurnal24 V Ljubljani na cesti umre največ ljudi na 100.000 prebivalcev v vseh prestolnica
Ulice Berlina in pariški bulvarji so najbolj varne prometnice v Evropi, medtem ko sta Vilna in Ljubljana v tem pogledu najnevarnejši. Na Malti začuda v prometu že leta ni mrtvih.
Oglej si celoten članek

Število umrlih na cestah v evropskih prestolnicah se je lani zmanjšalo s 1881 na 1560. V Berlinu na 100.000 prebivalcev umre 1,64, v Parizu pa 1,70 človeka, kažejo podatki Evropskega združenja za varnost v prometu (ETSC). Manj kot dva umrla na 100.000 prebivalcev beležijo še v Helsinkih in Oslu. Po drugi strani nas ne more razveseliti podatek, da je Ljubljana v tem pogledu najnevarnejša evropska prestolnica, ki je imela lani 12,98 umrlega na 100.000 prebivalcev, sledi pa ji Vilna z 12,09 umrlega. Leto prej so bile najnevarnejše Atene, kjer je umrlo 226 ljudi, v Londonu pa 222.

Valetta, glavno mesto Malte, ki je prepletena z ozkimi enosmernimi ulicami, se lahko pohvali, da od leta 2001 tam ni bilo niti ene žrtve v prometu. Študija še kaže, da so Lizbona, Oslo, Stockholm in Pariz v obdobju med letoma 2001 in 2007 zmanjšali število žrtev v prometu vsaj za 10 odstotkov, medtem ko je število umrlih v mestih, kot so Vilna, Bukarešta in Ljubljana, naraslo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.