Omejitve in prepovedi, ki bodo od ponedeljka veljale za voznike

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"Lockdown" št.2: Kaj lahko in česa po novem ne morejo vozniki.
Oglej si celoten članek

Vlada je zaradi stanja v povezavi s covidom-19 močno omejila številne dejavnosti v državi. Večina omejitev stopi v veljavo 16. novembra. Kaj morate vedeti vozniki.

Preteklo vozniško dovoljenje

Upravne enote delujejo dalje, vendar pa se je treba na storitev predhodno naročiti. Za fotografije se bo treba posluževati avtomatov.

Nekaterim vozniškim dovoljenjem oziroma listinam, katerih veljavnost bi sicer potekla v času med 16. novembrom do 30. novembrom 2020, se veljavnost podaljša do 31. januarja 2021. Kot pojasnjujejo na Ministrstvu za infrastrukturo, gre na primer za podaljšanje vozniškega dovoljenja za voznika začetnika, kjer je določeno, da se le-ta podaljša na podlagi potrdila o opravljeni vadbi za voznika začetnika. Ker se dodatna usposabljanja voznikov začetnikov od 16. novembra začasno ne izvajajo, se voznikom začetnikom, ki jim vozniško dovoljenje poteče v tem času, torej podaljša do 31. januarja 2021.

Podobno velja za izkaznice o vozniških kvalifikacijah ali veljavnost teoretičnega dela vozniškega izpita. Pri veliki večini vozniških dovoljenj pa ni nikakršnih sprememb!

Preteklo prometno dovoljenje

Vsi postopki izvajanje nalog tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil spadajo med izjeme, zato je mogoče tehnične preglede opravljati nemoteno. Izjeme veljajo tudi za postopke rednih in vmesnih pregledov cistern ter pregledov vozil za izdajo certifikatov ADR (nevarne snovi) in za postopke v tahografskih delavnicah.

Menjava pnevmatik ali popravila vozil

Vulkanizerske storitve in storitve mehaničnih delavnic za vzdrževanje motornih vozil in koles spadajo pod izjeme, ki lahko poslujejo dalje.

Trgovine z rezervnimi in nadomestnimi deli

Zanje velja odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Z omejitvijo lahko poslujejo le v primeru, da gre v skladu s pravili NIJZ za osebni prevzem blaga na prevzemnih mestih, "kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki."

Bencinske črpalke

Poslujejo nemoteno dalje.

Javni promet

Začasno je ustavljen. Lahko delujejo le avtotaksi prevozi.

Prevoz na delo brez lastnega vozila

Delavski prevozi v organizaciji podjetja (posebni linijski prevoz) ostajajo. Ostaja tudi možnost souporabe enega vozila med večimi zaposlenimi, a je lahko v vozilu hkrati le največ šest oseb iz istega podjetja.

Šole vožnje in delavnice za voznike

Začasno je popolnoma prekinjeno kakršnokoli izobraževanje na področju usposabljanj kandidatov za voznike motornih vozil in voznikov, edukacijskih in psihosocialnih delavnic, teoretičnih in praktičnih delov vozniških izpitov in drugih storitev, določenih v odloku.

Ne pozabite!

Gibanje državljanov je tako kot je veljalo že doslej omejeno znotraj občine, razen za 13 izjem. Prav tako je omejeno gibanje med 21. in 6. uro. 

Pojasnilo: iz prve različice članka je bilo iz zapisanega mogoče sklepati, da se do 31. januarja podaljšujejo vsa vozniška dovoljenja, ki bodo pretekla v času med 16. in 30. novembrom. A dodatno pojasnilo ministrstva poudarja, da se podaljšuje veljavnost le za nekatere vrste vozniških dovoljenj in listin. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 15:03 15. November 2020.

    Menjava pnevmatik ali popravila vozil Vulkanizerske storitve in storitve mehaničnih delavnic za vzdrževanje motornih vozil in koles spadajo pod izjeme, …

  • 09:50 15. November 2020.

    Zakaj so lahko črpalke odprte in prodajajo vse živo, špecaristi pa ne smejo prodajati , tehniko in cunje, kjer jih …

  • 14:14 14. November 2020.

    Kok lahka taksi vozi do 6 oseb a avtobusi,vlaki pa ne smejo?!?..pa kaksna logika je to,pizda vam matrna!!!!...kot da bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.