Loeb najhitreje v zgodovini pod oblaki

Foto: Žurnal24 Peugeot 208 T16 Pikes Peak Foto: Žurnal24 Peugeot 208 T16 Pikes Peak Foto: Žurnal24 Peugeot 208 T16 Pikes Peak Foto: Žurnal24 Peugeot 208 T16 Pikes Peak Foto: Žurnal24 Peugeot 208 T16 Pikes Peak Foto: Žurnal24 Peugeot 208 T16 Pikes Peak Foto: Žurnal24 Peugeot 208 T16 Pikes Peak
Francoz Sébastien Loeb je z dirkalnim peugeotom 208 T16 podrl hitrostni rekord pri vzponu na slavni Pikes Peak v Koloradu v ZDA.
Oglej si celoten članek

S 156 ovinki na dirki "do oblakov" je na cilj na višini 4.301 m prispel v rekordnih osmih minutah, 13 sekundah in 878 stotinkah. Prejšnji rekord je bil devet minut in 46 sekund.

Kako dominanten je bil devetkratni svetovni prvak v reliju, pove podatek, da je glavnega konkurenta in drugouvrščenega Rhysa Millena ugnal za 49 sekund. "To je bila dolga in naporna dirka. Vesel sem, da sem zmagovito zaključil dirko in projekt uspešno pripeljal do cilja," je po zmagi dejal Loeb.

Za volanom "zverine"

Francoz je sedel za volan peugeota 208 T16 pikes peak, ki ga je zasnoval oddelek Peugeot Sport, s čimer so zaznamovali veliki povratek francoske ekipe v Kolorado po legendarnih zmagah v letih 1988 in 1989. Inženirji v študijskih oddelkih so vzeli v upoštev vse parametre te legendarne ameriške preizkušnje, ki takoj za dirko 500 milj Indianapolisa spada med najstarejše dirke ter predstavlja edinstveno kombinacijo neverjetnega števila ovinkov in visoke nadmorske višine. Francoska ekipa je pustila svoj pečat na tej "dirki do oblakov" že z modelom 405 T16, ki je slavil dvakrat zaporedoma v letih 1988 in 1989, ko sta mu zmago privozila dirkača Ari Vatanen in Robby Unser.

Pikes Peak

Odkritje zlate žile v osrčju gorovja Colorado Mountain julija 1858 je med ljudmi povzročilo pravo mrzlico. V regijo Pikes Peak se je zgrnilo skoraj 100.000 iskalcev zlata, ki so hoteli uresničiti svoje najbolj nore sanje. Številna iskanja so seveda privedla do razočaranj in gorovje je do današnjih dni znova našlo svoj mir ter bilo imenovano za nacionalni park. Vendar pa mir gorovja Pikes Peak enkrat v letu prekine hrupna invazija, ki jo gre primerjati z zloglasno zlato mrzlico.

Ko je bila leta 1916 dokončana pot do vrha, se je na goro začenjala zgrinjati nova generacija avanturistov, ki iščejo nekoliko drugačno vrsto slave. V današnjih časih se več kot 150 voznikov za volani skoraj neverjetnih vozil poda na dirko Pikes Peak International Hill Climb, ki slovi kot najvišja gorska preizkušnja na svetu in druga najstarejša ameriška avtomobilistična dirka takoj za 500 miljami Indianapolisa. Cilj na tako imenovani "dirki do oblakov" je povsem preprost: tekmovalci se drug za drugim izmenjujejo na 20 kilometrov dolgi progi, ki se vzpenja na vrh gore vse do 4.301 metra nadmorske višine. Cilj je osvojiti vrh v čim krajšem času. Na kratki razdalji 20 kilometrov morajo vozniki dokazati ves svoj pogum in se spopasti s svojo usodo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:41 1. Julij 2013.

    UUUUUuuuuu,, ... Hudooo, Čist Hudooo, skoraj Pre-Hudooo, ... no, ... taaakle Avtoček, ... bi pa tud jaz imel, če bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.