Majhni v velikih

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Trend. Motorji izgubljajo valje in postajajo vse učinkovitejši.
Oglej si celoten članek

Turbo. “Motorji z notranjim zgorevanjem doživljajo pravo renesanso,” o aktualnem zmanjševanju motorjev pravi izvrsten poznavalec avtomobilske tehnike in inovator Niko Mihelič. “Identiteta avtomobila je bil nekoč motor, danes pa je pomembnejša varčnost. Agregate z veliko prostornino zaradi imidža potrebujejo le še superšportniki.”

Zaradi manjših motorjev je v avtomobilu več prostora za potnike, motorje pa je ceneje izdelati in vzdrževati. Po drugi strani so zaradi razvoja turbinskih polnilnikov motorji odzivni pri zelo nizkih vrtljajih ter zato precej varčnejši in čistejši.

Tudi v večjih avtomobilih

V zadnjem času je viden prodor naprednih dvo- in trivaljnikov. Fiatov 0,9-litrski bencinski twinair je aktualen nosilec naslova najboljšega in najbolj “zelenega” svetovnega motorja, Kiin 1,1-litrski dizel pa se ponaša z rekordno malo, 85 grami izpustov ogljikovega dioksida. Ofenzivo trivaljnikov imajo tudi pri Volkswagnu, medtem ko bo novi 1,0-litrski bencinar ecoboost poganjal celo ford C-maxe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.