Mariborčan prepričal policista, da ne potrebuje vinjete

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Po Facebooku se širi sporočilo, v katerem uporabnik trdi, kako je policista prepričal, da mu na mariborski obvoznici ni potrebno uporabljati vinjete.
Oglej si celoten članek

"Včeraj se mi je mudilo iz službe domov zato sem zavil na mariborsko obvoznico v Melju in izstopil na Teznem, za menoj pa se je zapeljala policija z modrimi lučmi. Lepo me ustavijo, pogledajo vinjeto in vidijo, da ni več veljavna," zgodbo pričenja Mariborčan.

"Policist mi reče, če vem, da je veljavnost vinjete potekla pred tremi dnevi, odgovoril sem, da vem. Nato policist reče: 'Prosim, če stopite z mano do vozila.' Da mi bo napisal kazen za vožnjo brez vinjete. V roke vzame obrazec in hoče napisati kazen."

A Mariborčan je dal policistu vedeti, da se spozna na paragrafe. "Kazen, ki jo hočete napisati, je neveljavna oziroma me po zakonu ne morete kaznovati... Če jaz zavijem na obvoznico in za menoj tovornjak in oba zapustivo obvoznico - na primer izvoz Tezno -  jaz dobim kazen, ker nimam vinjete, voznik tovornega vozila ali avtobusa pa ne, saj tukaj on ne potrebuje vinjete in se lahko vozi po obvoznicah kolikor hoče, ker uporabo avtoceste tovornjakarji in ostali plačajo komaj v Tepanjah oziroma na Ptuju...."

Policist se je po pričevanju pisca zamislil in bojda priznal: "Gospod, imate prav, ne morem vas kaznovati, saj ste našli luknjo v zakonu. Izvolite dokumente in nasvidenje!" 

"Kazen za neuporabo vinjete na obvoznicah je neveljavna, in kdorkoli ima podobno težavo, naj napiše ugovor in ta mora biti po zakonu upoštevan. Morda bom komu prišparal par evrov," zaključuje avtor zapisa. 

Ne zanašajte se na gornje trditve

Ali se je dogodek res zgodil, je težko preveriti, na vsak način pa jo dobronamerni pisec pri veliki večini policistov ali nadzornikov Darsa ne bi tako zlahka odnesel. Zakaj?

Foto: Žurnal24 Avtocesta

Zakon o cestninjenju je v zvezi z uporabo vinjet jasen, pojasnjujejo na policiji. V 6. členu razmejuje med obveznostjo za vozila nad 3.500 kilogramov mase, ki mora cestnino plačati, ko prevozijo cestninsko postajo in obveznostjo cestnin v prostem prometnem toku za lažja vozila, pri katerih obveznost cestnine nastane "z vstopom vozila do 3.500 kg najvišje dovoljene mase na cestninsko cesto." 

In še: "Obveznost plačila cestnine mora biti določena brez razlikovanja glede na državljanstvo ali sedež cestninskega zavezanca, na pogostost uporabe cestninske ceste, na mesto registracije vozila ali izhodišče oziroma namembno mesto prevoza."

Za točko cestninjenja se šteje točka, ko voznik zapelje na cestninsko cesto. Takšna cesta mora biti označena z ustreznim prometnim znakom.

Cestninske ceste natančno določa Uredba o cestninskih cestah in cestnini oziroma njena priloga, v katero je vključena tudi obvoznica, ki pelje vzhodno mimo Maribora.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 13:55 16. Avgust 2015.

    Ne ti ampak kamionar! Ker pa je SLO demokratična imajo po ustavi vsi enake pravice in obveznosti in ne more …

  • h3o
    13:22 15. Avgust 2015.

    3x sem prebral očitke, pa nisem dojel. V čem je sploh fora?

  • 13:02 15. Avgust 2015.

    Ja pa kaj še.... Piše da se mu mudilo....vozil po predpisih?....pa od kdaj policaji lovijo"vinjete" z modrimi lučmi????

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.