Material, ki bo zmanjšal porabo goriva

Foto: Ford
Foto: Ford
Ford je objavil novo sodelovanje pri razvoju inovacij na področju proizvodnje z uporabo ogljikovih vlaken v avtomobilski panogi, ki bo pomembno vplivalo na proizvodnjo prihodnjih modelov.
Oglej si celoten članek

Ford in DowAksa pospešujeta skupne raziskave za razvoj proizvodnih tehnik v velikem obsegu – cilj pa so lažja vozila z manjšo porabo goriva in večjo zmogljivostjo.

Podjetji bosta del novega Inštituta za inovacije pri proizvodnji naprednih kompozitnih materialov, ki ga je ustanovila ameriška vlada. Inštitut je vključen v večje državno omrežje za inovacije pri proizvodnji, ki ga podpira Ministrstvo za energijo ZDA.

Foto: Ford Ford GT Poslanstvo inštituta in cilj Fordovega sodelovanja s podjetjem DowAksa je odpraviti visoke stroške in omejeno razpoložljivost ogljikovih vlaken ter razviti obstojen postopek proizvodnje v velikem obsegu. Kompozitne materiale z ogljikovimi vlakni že desetletja uporabljajo v letalstvu in pri dirkalnikih, saj zagotavljajo veliko čvrstost ob ekstremno majhni masi. S čvrstostjo povezane lastnosti je možno prikrojiti posameznemu sestavnemu delu – ta je lahko glede na posamezno uporabo kar se da tog ali prožen.

Cilj je varčevanje z gorivom

Ford je prejšnji mesec predstavil povsem nov superšportni model ford GT, ki je pretežno izdelan iz lahkih materialov, vključno z ogljikovimi vlakni in aluminijem. To mu omogoča izjemno pospeševanje in vodenje ob varčnejši porabi goriva. S široko uporabo strukturnih elementov iz ogljikovih vlaken bo imel GT med avtomobili s serijsko proizvodnjo eno najboljših razmerij med močjo in maso.

“Naš cilj je razviti materiale, ki bodo znatno zmanjšali maso vozila in uporabnikom pomagali varčevati z gorivom,” je povedal Patrick Blanchard, Fordov nadzornik skupine za kompozitne materiale. “Prilagodljivost tehnologije nam omogoča razvoj materialov za vse podsisteme vozila v celotni proizvodni liniji – rezultat pa je za kar 50 odstotkov manjša teža v primerjavi z jeklom.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.