Mini praznoval abrahama

Foto: Žurnal24 Uspešno prvo izvedenko je leta 2001 nadomestil "novi mini". Njegovi prodajni rez
26. avgusta pred natančno petdesetimi leti je britanski avtomobilski koncern BMC javnosti razkril novega minija. Danes avtomobil uživa status ene največjih legend v zgodovini avtomobilizma.
Oglej si celoten članek
Projekt tovarne BMC je leta 1959 predvideval razvoj novega in revolucionarnega kompaktnega avtomobila, ki je dobil ime morris mini minor. Zaradi praktičnosti in voznih lastnosti, ki so koristile tako v mestih kot na odrtih cestah, je kmalu postal želja številnih in ikona tedanje generacije. Med njegove lastnike so se denimo vpisali Beatli, Peter Sellers, Brigitte Bardot, Clint Eastwood, lord Snowdon in drugi.

VEČ O MINIJU SI PREBERITE TUKAJ
Pod Roverjem je sledil zaton, a je uspelo BMW-ju po prenosu lastništva znamko leta 2001 znova obuditi. Nemci so iz kultne britanske znamke ustvarili kakovosten premijski avtomobil majhnih mer, kupcem pa so kmalu ponudili tudi njegove izpeljanke. 

Sir Alec Issigoris, "oče" minija, je bil ob deseti obletnici leta 1969 povzdignjen v viteza. © Mini

 
Do današnjega dne so tako v 80 državah sveta prodali že skoraj 1,5 milijona primerkov novega minija. Oxfordski obrat trenutno proizvaja modele mini, mini clubman in mini cabrio. S proizvodnih trakov tovarne prihajajo tudi športne izvedenke John Cooper Works.
Če bi upoštevali prodajo tako "starega" kot "novega" minija, je skupna svetovna prodaja dosegla častitljivih 6,8 milijona avtomobilov.
 
50. obletnico vozila so pri proizvajalcu počastili s posebnima izvedenkama mini 50 camden in mini 50 mayfair. Uradno bosta predstavljeni na avtomobilskem salonu v Frankfurtu čez slab mesec dni.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.