Mogočnemu Piëchu se je zlomil prestol

Foto: EPA
Foto: EPA
Ferdinand Piëch, še donedavna vsemogočni stric iz ozadja, ki je vlekel vse pomembne niti v koncernu Volkswagen, je nepreklicno odstopil, potem ko se mu zadnja partija v sporu z Martinom Winterkornom ni izšla.
Oglej si celoten članek

Ferdinand Piëch, vnuk slovitega Ferdinanda Porscheja, je bil več kot 20 let alfa in omega koncerna Volkswagen, pa čeprav je že pred leti sestopil z mesta generalnega direktorja in prevzel na videz častno funkcijo predsednika nadzornega sveta. V resnici pa je ohranil velik vpliv na delovanje družbe in tudi na generalnega direktorja. 

Tudi po dveh tednih ni znano, zakaj je Piëch v sicer redkem javnem nastopu nakazal, da je izgubil zaupanje v direktorja Martina Winterkorna in da slednjemu zato ne bi smeli podaljšati mandata. A scenarij, kako bi se znebil nekdaj sicer lojalnega Winterkorna, se je očitno izjalovil, saj je ostal Piëch v svoji nameri bolj kot ne osamljen. To je bilo jasno že pred dobrim tednom, ko so na kriznem sestanku vrhovnega gremija koncerna vsi razen Piëcha nasprotovali zamisli, da mora Winterkorn zaradi preslabega poslovanja koncerna dobiti nogo. A Piëch naj bi po četrtkovem poročanju nemške tiskovne agencije dpa še naprej koval zaroto, čeprav je sam to istega dne demantiral. 

V soboto je sledil presenetljiv obrat, 77-letni Piëch je sporočil, da sestopa z vseh funkcij v koncernu, isto je storila tudi njega žena Ursula, je poročal Wall Street Journal. Očitno je Piëch daleč od svoje nekdanje moči in vpliva, saj je za javnost njegov sestop prišel kot veliko presenečenje. VW je pred povsem novim obdobjem v svoji zgodovini. Kdo bo novi predsednik nadzornega odbora, še ni znano.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    20:56 26. April 2015.

    Glej, glej, ... desnosučni pa bi nas radi prepričali, da so take malverzacije in igrice možne samo v socializmu in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.