Moj jekleni ljubček

Foto: Žurnal24 Slovenci radi razvajamo svoje jeklene konjičke.
Avto je kup pleha. Pločevine, plastike. Morda še česa, ampak v večini bo to to. Vsak avto je sestavljen iz teh osnovnih materialov, pa naj bo to Ferrari ali pa Fiat.
Oglej si celoten članek

Skoraj vsak, ki ima lasten avto nanj pazi skoraj tako kot na svojega otroka. V svojem življenju sem spoznala zelo malo tistih, ki jim ni bilo mar za svoje avtomobile. Pa vendar; saj je samo kup pleha, kajne? Zakaj se torej vsi tako obremenjujejo s tem, kako bo navzven izgledalo naše vsakdanje prevozno sredstvo? Večina jih je znotraj tako zanemarjenih, da si naključni sopotniki ne želijo vanj niti sesti, kaj šele, da bi se z njim peljali več ur. Ampak važno je, da se navzven sveti kot diamant, da nima lukenj od toče, da ni opraskan. "Nek se vidi razkoš".

Slovenci že od nekdaj vozimo lepe avtomobile. Na naših cestah so vedno novi avtomobili, starih je le za peščico. Ko se na televiziji pojavi reklama za novo vozilo, bomo še isti dan na slovenskih cestah opazili vsaj en takšen primerek. Seveda se bo to z dneva v dan samo še stopnjevalo. In želja tistih, ki jih še nimajo, bo rasla in rasla, dokler si še sami ne bodo omislili svojega in bodo postali eni izmed mnogih. Tako približno gre to pri nas.

V Italiji in Španiji pa je zgodba povsem drugačna. Večina ljudi, ki živi v velikih mestih sploh nima svojega avtomobila, na delo in po vsakodnevnih opravkih se prevažajo s skuterji ali pa s podzemno železnico. Tisti, ki pa imajo svoje avtomobile, pa se ne sekirajo prav dosti, če ugotovijo, da ima njihov avto nekaj več prask, kot pa preden so ga parkirali. Tako je recimo v Italiji. Nova praska je samo še en "ups" in življenje teče dalje. Brez nepotrebnega stresa, brez popravil, ki nas po navadi stanejo celo premoženje. Pred časom, ko sem bila v Barceloni, sem na cestah opazila veliko avtomobilov, a zelo malo parkirnih mest. Prijatelj, ki živi tam mi je povedal, da pravi prebivalci Barcelone nimajo avtomobilov, zdi se jim celo popolnoma nepotrebno, da bi jih imeli. Vsi se namreč vozijo z motorji, kosi pločevine, ki se vsakodnevno valijo skozi katalonsko prestolnico, pa so večinoma iz drugih, bližnjih mest.

Skuterji imajo v poletnem času prav poseben čar. © iStockphoto

 
A tudi če bi Slovenci želeli posnemati Špance in Italijane, nam to ne bi dobro uspevalo, saj nimamo niti klime, ki bi bila primerna za vožnjo s skuterjem skozi celo leto, niti podzemnih železnic, ki bi nas pravočasno in hitro pripeljala na delovno mesto. Zato nimamo ravno veliko možnosti. Edino prevozno sredstvo, na katerega se lahko zanesemo skozi vse letne čase, je prav avto. In ker ima vsak svoje življenje, svoje opravke in obveznosti, nam seveda ne preostane drugega kot en avtomobil na enega Slovenca. Vendar pa imamo tudi to svoje posledice. Ste že kdaj opazovali druge ljudi v avtomobilih, medtem, ko ste čakali v gneči, v času, ko se vsi vračajo iz službe? Skoraj v vsakem avtomobilu sedi samo ena oseba, brez sopotnikov. Si predstavljate, kako bi se sprostil promet, če bi se v en avto usedla dva človeka, namesto enega? Da ne govorimo o tem, koliko bi s tem prispevali k varovanju okolja in našega planeta. Ampak ne bomo se spuščali v to, saj sami vemo kakšno je stanje.

Če torej dobro pomislim, Slovenci veliko večino dneva preživimo v avtu. Nekateri se na delo vozijo iz zelo oddaljenih krajev, kar mora biti še dodatno utrujajoče. Zato ni nič čudnega, da za prostor, kjer presedimo nekaj uric na dan, dobro poskrbimo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.