Mutacija virusa - proizvajalci avtomobilov se bojijo za dele iz Velike Britanije

Foto: Epa
Foto: Epa
Nemški proizvajalci avtomobilov se bojijo ozkih grl pri dostavi in v najslabšem primeru celo ustavitve proizvodnje, če bo pretok blaga med Veliko Britanijo in EU dlje časa ustavljen.
Oglej si celoten članek

Pri nemški Zvezi avtomobilske industrije (VDA) so ob pojavu nove mutacije virusa, ki se hitro širi v Veliki Britaniji, opozorili, da avtomobilske komponente "niso nalezljive" in da je treba blago čim prej dostaviti v tovarne, tako v Nemčiji kot v Veliki Britaniji.

Avto Kako sem iz Nemčije pripeljal rabljen avto in kje se je zapletlo

"Proizvodnja in oskrba se ne smeta ustaviti," so opozorili pri VDA. Podjetja v tej panogi imajo običajno le za nekaj dni zaloge materiala, nato pa morajo proizvodne linije ustaviti. To ogroža delovna mesta in zaloge.

Pristanišče Dover in Evrotune (predor pod rokavskim prelivom) sta od konca preteklega tedna zaprta. Razlog za omejitve potovanja je nedavno odkrita mutacija koronavirusa v Veliki Britaniji.

Foto: Profimedia Proizvodnja avtomobilov

Avto Za toliko bodo v povprečju cenejši avtomobili

Velik gospodarski vpliv

"Omejitve vstopa v Veliko Britanijo in iz nje imajo ogromne gospodarske učinke," so še zapisali pri VDA. Velika Britanija je najpomembnejši izvozni trg nemških avtomobilov in tam vozil in komponente za vozila proizvajajo tudi številna podjetja v tem sektorju.

Avto ZPS proti nižji obdavčitvi avtomobilov

"Številni sestavni deli nemške dobaviteljske industrije večkrat prevozijo Rokavski preliv, preden vozilo sestavijo do konca," so pojasnili v združenju. Opozorili so tudi, da je treba čez božič dobro nadzirati na voznike tovornjakov v obmejnem prometu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:06 23. December 2020.

    kar bojte se, budale blesave, doma pa delavci brez dela

  • 09:57 23. December 2020.

    Ja, te proizvodnje je treba čimprej preselit ven iz Anglije, pa naj bodo potem še pametni. Oni bi radi samo …

  • 07:40 23. December 2020.

    Prav sedaj se ja vlada načelu z britanskim Jajotom odločila, da bo cepila vse avtomobilske dele, ki prihajajo v EU …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.