Najboljše in najslabše znamke avtov ta hip

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Katere so najbolj zanesljive in katere najmanj zanesljive znamke avtov po najnovejši lestvici Consumer Reports? Letošnja lestvica prinaša kar nekaj sprememb in odraža velike težave, ki jih imajo proizvajalci z novimi sistemi, še posebej z infotainmentom.
Oglej si celoten članek

Ameriška neprofitna organizacija Consumer Reports je na podlagi študije 740.000 različnih v ZDA prodanih avtomobilov v zadnjih treh letih sestavila seznam po znamkah. Z njegovo pomočjo bi potrošnik lahko predvideval, kako zanesljivo mu bo služil avto neke znamke, če ga bo kupil danes.

Na vrhu seznama znova kraljuje Toyotina luksuzna znamka Lexus, pri katerem je kar vseh sedem upoštevanih modelov prejelo najvišjo oceno za zanesljivost.

Precej bolj pestro pa je bilo v nadaljevanju. Še vedno sicer velja, da japonske znamke vodijo po zanesljivosti, saj so med prvo peterico še Toyota (2.), Mazda (4) in Subaru (5.). Med štiri japonce se je uvrstil le Audi, ki ga pri organizaciji še posebej hvalijo zaradi dejstva, da so znamkini modeli vsaj onstran luže še donedavna veljali za "brlog" najrazličnejših napak in slabe zanesljivosti.

Znaten premik po lestvici navzgor sta napravili korejski sestrski znamki Hyundai in Kia, slednja je letos na šestem mestu celo prvič prehitela japonsko Hondo, ki je bila nekoč tradicionalno v samem vrhu zanesljivosti, zaradi težav z infotainmentom pa so se kljub zelo dobrim ocenam na ostalih področjih njeni novi modeli uvrstili nižje od pričakovanj. Buick ostaja edina ameriška znamka med petnajsterico, ki jo poleg že omenjenega Hyundaija sestavljajo še Mini, BMW, Volvo, Volkswagen, Porsche in Nissan.

Foto: Consumer Reports Lestvica Na lestvici je med razočaranji znamka Mercedes-Benz, predvsem zaradi težav, ki jih imajo Američani s hrošči v modelih CLA in S. Na dnu ali tik nad njim so vse znamke, ki spadajo v koncern Fiat-Chrysler Automobiles: Chrylser, Dodge, Ram, Jeep in najslabši Fiat. Pri slednjem je število okvar za okoli 170 odstotkov ravnjo, ki velja za povprečje okvar med vsemi znamkami. Nekateri Fiatovi modeli pa dosegajo celo -270 odstotkov. Na lestvici ni bilo znamk Land Rover, Jaguar, Mitsubishi in Tesla, logično manjkajo tudi vse francoske znamke, pa Škoda ali Seat, ki jih pač v ZDA ne tržijo.

Moderni menjalniki ga lomijo

Kako se je neka znamka razvrstila, je sicer odvisno od številnih dejavnikov, pri Consumer Reports pa izpostavljajo predvsem težave, ki jih imajo zadnje čase znamke z infotainment sistemi, saj se pri teh napravah velikokrat pojavijo številne napake in nezanesljivo delovanje, ki je daleč pod pričakovanji lastnikov, razvajenih s pametnimi mobilniki.

Posebej so izpostavljene tudi nove tehnologije pri pogonskih sklopih, še posebej novodobni menjalniki, ki delujejo po principu dveh sklopk, imajo celo po devet prestav ali pa delujejo brez fiksnih razmerij. Zaradi kompleksnosti njihove izdelave je namreč njihovo popravilo zelo drago, velikokrat jih je potrebno kar zamenjati.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 21:48 10. November 2015.

    Renault je toliko v podnu, da ga še amerikanci nočejo.

  • 11:45 10. November 2015.

    Moj je najboljši, ker je moj.

  • 11:33 10. November 2015.

    VW je BIL zakon pred leti, sedaj pa že dooolgo ne več...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.