Najprej plačilo kazni, šele nato registracija vozila

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Po novem v Srbiji ni mogoče več registrirati vozila, če lastnik vozila ni poravnal vseh kazni v povezavi s prometnimi prekrški.
Oglej si celoten članek

Kot poroča srbska televizija RTS, naj bi enako veljalo tudi za druge prekrške, ne le prometne. To pomeni, da v primeru neplačanih kazni ne bodo mogli dobiti niti vozniškega ali kakršnegakoli drugega dokumenta, medtem ko so potni listi in osebni dokumenti izvzeti. Za zdaj naj bi se sicer izdaja dokumentov omejila na vozniška in prometna dovoljenja.

Polovička prepriča tri četrtine v Srbiji in pri nas

74 odstotkov vseh denarnih kazni v Srbiji sicer poravnajo v roku devetih dni, kar pomeni plačilo polovičnega zneska, še poroča srbski mediji. Ko bo plačilo za prekršek poravnano, bo lahko lastnik nemudoma registriral svojo vozilo.

Polovička je prepričljiva tudi pri nas, saj se za plačilo položnice v osmih dneh odloči kar 78 odstotkov prekrškarjev.

Policija je za ostalih 22 odstotkov glob, ki niso bile plačane v roku, v obdobju od 1. 1. 2012 do 31. 7. 2015 na Finančni upravi RS vložila 332.380 predlogov za davčno izvršbo svojih nedavčnih terjatev v skupnem znesku 97,2 milijonov evrov.

Na uspešnost izvršbe imajo velik vpliv različna dejstva. Nedavčne terjatve v izvršbi ne veljajo za prednostne (večina dolžnikov ima tudi davčne obveznosti, ki imajo pri izvršbi prednost). Eno od dejstev je slab ekonomsko-socialni položaj pretežnega dela dolžnikov, na katerega pri dolžnikih – fizičnih osebah kaže že vrsta terjatev (na primer vračilo prejetih socialnih transferjev za centre za socialno delo, vračilo sredstev, prejetih po Zakonu o brezplačni pravni pomoči, denarne kazni in stroški postopka po Zakonu o kazenskem postopku, globe in stroški postopka o prekršku).

Tretji dejavnik je izogibanje plačevanju terjatev in uporaba vseh možnih pravnih sredstev v postopkih izvršbe že zaradi narave terjatev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.