Ne elektrika, ročne bodo "ubili" asistenčni sistemi

Foto: Toyota
Foto: Toyota
Presenetljivi rabelj ročnih menjalnikov.
Oglej si celoten članek

Ročni menjalniki nezadržno peljejo proti slepi ulici, v prihodnje jih bodo v celoti nadomestili avtomatski menjalniki, medtem ko baterijska vozila menjalnikov praviloma sploh nimajo.

A zadnja študija Automotive News Canada ugotavlja, da ni nujno sprememba v vrsti pogonov tista, ki izrinja ročne menjalnike, temveč je to "zasluga" predvsem novih asistenčnih sistemov. Ti z ročnimi menjalniki preprosto ne morejo sodelovati tako dobro kot z avtomatskimi. 

Še posebej funkcija obveznega samodejnega zaviranja AEB bo tista, ki bo tudi najbolj zveste proizvajalce vozil prisilila k ukinitvi ročnih menjalnikov, pravijo pri mediju. AEB je namreč v primeru ročnega menjalnika mehansko precej bolj zakompliciran kot pa pri avtomatskem menjalniku.

Uradno Uradno: pri tej znamki ne bo več ročnega menjalnika

Pri velikem proizvajalcu menjalnikov ZF navajajo še problem hibridizacije pogonskih sklopov, ki pri ročnih menjalnikih zahteva vgradnjo dodatnih delov, kot je posebna elektronska sklopka za brezčutno preklapljanje med delovanjem termičnega motorja in električnega pomožnega pogona.  

Trenutne svetovne številke kažejo, da je z ročnimi menjalniki opremljenih le še 17,1 odstotka novih avtov. V Severni Ameriki je ta delež še komaj 1,2-odstoten.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:09 9. Junij 2021.

    Meni ni jasno zakaj bi nekdo v današnjih časih kupoval avto z ročnim menjalnikom. OK, če kupuješ nekaj za 500€ …

  • 09:42 6. Junij 2021.

    Saj zardi vse te neumne opreme, bodo ljudje rajši ostajali na svojih starih avtih. Sam sem si avte menjal na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.