Ne glejte v luči

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Vožnja ponoči. Zaradi številnih dodatnih nevarnosti zahteva še več pozornosti.
Oglej si celoten članek

“Predvsem poskrbimo za to, da bomo videli in bomo vidni,” glede vožnje v temnejšem delu dneva pravi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič.

Ponoči je težko ocenjevati hitrost in oddaljenost drugih udeležencev. “Strogo se držimo cestnih hitrostnih omejitev; le nekaj kilometrov prehitre vožnje je dovolj, da neosvetljenega pešca ali divjad opazimo prepozno za učinkovito zaviranje,” opozarja.

Zelo pogosta napaka je, da vozniki zaslepijo nasproti vozeče, ker pozabijo skrajšati snop svetlobe. V naselju uporabljajmo kratke luči. “Če pa je cesta zunaj naselij prazna, vedno prižgimo dolge luči,” dodaja inštruktor.

Pogled na svoj pas

Ena od največjih nepravilnosti, ki jo vozniki počnejo za volanom, je zrenje v luči nasproti vozečih vozil. To oči zelo utruja, hkrati pa jim voznik podzavestno  sledi in lahko zavije na nasprotni pas. Zato moramo pogled ob srečanju vedno usmeriti po svojem pasu cestišča v daljavo.

Ob mraku še previdneje

Pri prehodu z osvetljenega na neosvetljen del ceste je treba zmanjšati hitrost, saj oči potrebujejo nekaj sekund, da se vadijo temi.

Eden od najbolj obremenjujočih delov dneva je večerni mrak, ker se morajo takrat oči neprestano prilagajati spreminjajoči se svetlobi. Ta čas leta zahteva več pozornosti tudi zaradi zahtevnejših vremenskih razmer.

Na kaj je potrebno biti previden

VOZNIK
Za volan se ponoči vedno usedite dovolj spočiti. Ščemenje oči ali srbečica v nosu sta jasna pokazatelja utrujenosti. Že 20 minut dremeža na počivališču ob cesti bo veliko učinkovitejše kot pitje kave ali energijskih napitkov, ki delujejo zgolj na kratki rok. Kajenje med vožnjo povzroča slabšo odzivnost.

SOUDELEŽENCI
Bodite pozorni na pešce, kolesarje in motoriste, še posebno takšne brez predpisane osvetlitve. V petek in soboto ponoči je v prometu veliko voznikov, ki so pod vplivom alkohola ali drog. Na drugi strani ne manjka mladih voznikov, željnih dokazovanja. Opazujte rob cestišča za divjadjo.

VIDNOST
Vozilo mora biti izpravno, stekla čista. Izrabljeni brisalniki ali praske na steklu so ponoči še veliko bolj moteči. Pregorele žarnice vedno nemudoma zamenjajte s takšnimi, kot jih priporoča proizvajalec vozila. Ne posegajte po modnih “belih” halogenkah, saj slabo osvetljujejo cesto. 

MEGLENKE
Uporaba meglenk je po zakonu dovoljena le ob megli. Kljub temu zlasti prednje, ki zaradi usmerjenosti snopa v tla neposredno pred vozilo sicer niso toliko moteče, številni uporabljajo za dviganje svojega ega. Zadnjo meglenko ugasnite takoj, ko v vzvratnem ogledalu opazite vozilo, saj je lahko zelo moteča.

AMBIENT
Varna vožnja izhaja tudi iz voznikovega udobja. Notranje temperature si ne nastavite previsoko, saj spodbuja utrujenost, prav tako prilagodite stopnjo notranje osvetlitve, ki premočna utruja oči. V nekaterih avtomobilih je mogoče osvetlitev z izjemo tiste na merilnikih povsem izklopiti.
40 odstotkov nesreč se po evropskih statistikah zgodi ponoči, čeprav je prometa takrat precej manj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:25 23. Januar 2012.

    Izpravno! Za slovensko 'brezhibno' pa avtor še ni slišal!

  • 09:10 29. Oktober 2011.

    "Opazujte rob cestišča za divjadjo."<br /><br />---WTF ???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.