Nemški čudež: z litrom goriva bi lahko prevozili 11 tisoč kilometrov

Foto: Tufast-eco Tufast eco Foto: Tufast-eco Tufast eco Foto: Tufast-eco Tufast eco Foto: Tufast-eco Tufast eco Foto: Tufast-eco Tufast eco Foto: Tufast-eco Tufast eco
Najučinkovitejše električno vozilo na svetu porabi tako malo električne energije, da bi lahko z ekvivalentom litrom goriva prevozili pot dolgo 11 tisoč kilometrov.
Oglej si celoten članek

Električno vozilo TUFast eLi14 so leta 2014 v osnovi razvili študenti Tehnične univerze v Münchnu. Takrat za popularno svetovno tekmovanje Shell Eco Challenge.

Zdaj so ga sedanji in nekdanji študentje še dodatno izboljšali. Njihov cilj je namreč vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Nadgradili so sistem nadzora elektromotorja, tuljave so narejene iz srebra, nadeli so mu lažja platišča, kolesni ležaji pa se lahko pohvalijo z ultra nizkim kotalnim uporom.

Povprečna poraba  0,009 l/100 kilometrov

Vozilo so testirali v Audijevem razvojnem centru in na testni stezi tudi postavljali svetovni rekord v učinkovitosti električnega avtomobila. Pod budnim očesom komisije iz Guinnessove knjige rekordov.

Po 25 prevoženih kilometrih je bil rezultat navdušujoč - 1232 km/kWh. Izračun je pokazal, da bi dosežena poraba električne energije, pretvorjena v porabo z 95-oktanskim gorivom, pomenila, da je TUFast eLi14 porabil 0,009 l/100 kilometrov. To pomeni, da bi s samo enim kWh energije lahko vozilo prevozilo 1.000 kilometrov poti, kar je ekvivalent skoraj 10.956 kilometrom z litrom 95-oktanskega goriva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:43 1. Avgust 2016.

    dej preber najprej clanek, to je elektricno vozilo, pretvorba v fosilno gorivo je tu samo zaradi lazje predstave neukim - …

  • 14:11 1. Avgust 2016.

    Mah jest jim od afere dieselgate ne verjamem ama nič več, ne morjo izboljšat že tako nizke porabe na ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.