Nemški predlog: konec registracij vozil z motorji na notranje zgorevanje do leta 2030

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Poslanci zgornjega doma nemškega parlamenta (Bundesrata) so Evropski komisiji predlagali, da bi po letu 2030 prepovedali registracijo vozil z motorji na notranje zgorevanje.
Oglej si celoten članek

"Potrebno je pregledati dosedanjo davčno politiko, da bi prilagodili zakonodajo in omogočili, da po letu 2030 v Evropski Uniji ne bi bilo možno več registrirati vozil z motorji na notranje zgorevanje. Registrirala bi se lahko samo še vozila s pogoni brez emisij," je zapisano v zahtevi Bundesrata, ki so jo poslali Evropski komisiji.

Plaz kritik

Kot navaja nemški časnik Spiegel so omenjeni zahtevek soglasno potrdile pokrajine, v katerih so na oblasti socialdemokrati in krščanski demokrati.

Nemški prometni minister Alexander Dobrindt je zahtevo Bundesrata zavrnil in dejal, da je nerealna. "Motorji z notanjim zgorevanjem se bodo kot prehodna tehnologija razvijali vzporedno z električnimi avtomobili," pravi Dobrint, ki verjame, da se bo trg električnih vozil razvijal še naprej, tudi zaradi vzpodbud v obliki subvencij.

Največji evropski avtoklub, nemški ADAC, je kritiziral pobudo zgornjega doma nemškega parlamenta. "Učinkoviti in ekološki motorji z notranjim zgorevanjem bodo tudi po letu 2030 pomemben dejavnik pri pogonu vozil," so sporočili iz ADAC-a, kjer zaključujejo, da enostranska prepoved tehnologij ne prinese nič dobrega.

Pri ADAC prav tako menijo, da bi predčasna ukinitev motorjev na notranje zgorevanje ogrozila delovna mesta v nemški avtomobilski industiji, glede na to, da je za proizvodnjo električnih motorjev potrebno veliko manj delavne sile, kot pri proizvodnji motorjev na notranje zgorevanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 08:15 11. Oktober 2016.

    Koliko izpuhov naredi vojska in politiki z svojimi letali ,da ne govorim o Nasi..<br />a bodo oni tudi prešaltali na …

  • 07:47 11. Oktober 2016.

    Ko bo tehnologija zrela, jo bo imel NATO v tankih. Do takrat pa gre za ljubezen tehno frikov.

  • 07:21 11. Oktober 2016.

    a je kej razlike met slovenskim BUTALAM in BUNDESRATOM................

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.