Nepazljivost, ki drago stane

Foto: Žurnal24 Znamke imajo zelo različne ključe, od klasičnih, kartic do brezstičnih. Zelo pa
Na leto več kot tisoč Slovencev izgubi ključ avtomobila, pravijo prodajalci avtomobilov. Nov stane od nekaj deset pa vse do nekaj sto evrov.
Oglej si celoten članek

Cena nakupa novih ključev je lahko znatno višja, če je treba avtomobil pripeljati do serviserja, ki mora strokovno vlomiti v avto. V tem primeru cena lahko skoči celo do tisoč evrov.

Foto: Žurnal24

Zamenjati vse ključavnice
“Če se izgubi ali je ključ vozila ukraden, iz varnostnih razlogov priporočamo menjavo garniture ključavnic (vse ključavnice in ključi) vozila. Pri nekaterih modelih je ob taki menjavi potrebna tudi menjava preostalih komponent blokade zagona motorja,” pravi Matjaž Petrovič iz Porscheja Slovenija.

Cene po znamkah različne
Cene so zelo odvisne od samega modela in znamke vozila. Cene navadnih ključev se v povprečju začnejo pri 15 evrih, cene bolj prefinjenih ključev, kot je keyless s funkcijo samodejnega odklepanja in prižiga motorja na gumb, pa so tudi sto in več evrov. Cene pa so še višje pri znamkah premium, kjer boste za novi ključ odšteli tudi 500 evrov.

Kako do novega ključa

V primeru kraje je o tem treba takoj obvestiti policijo in izginotje sporočiti zavarovalnici, kjer ima lastnik kasko zavarovanje. Za naročilo novega seta je treba pri pooblaščenem serviserju predložiti prometno dovoljenje in podatke o lastništvu vozila ali
potrdilo o uporabi s strani lastnika. Dostava ključa nato traja nekaj dni. Serviserji morajo ključ kodirati in uskladiti z elektroniko vozila, zato se
utegne zgoditi, da stari ključ ne bo več deloval.

Foto: Žurnal24

Telefon avta ne odklene
Veliko je bilo vprašanj na temo, ali lahko avto, če vanj zaklenete ključe, odklenete tudi tako, da po telefonu pokličete kolega, ki ima ključe, in
ta nato s pritiskom na tipko odklene avto. Klemen Gale iz Avtotehne Vis je povedal, da “ta način odpiranja ne deluje, ker večina sistemov deluje prek
infrardečih žarkov in ti ne morejo potovati prek telefonske linije”.


Drag vstop brez ključa
Napredni ključi imajo sistem keyless entry. Ti ostanejo v žepu, avto in ključ se prepoznata, voznik pa preprosto vstopi v vozilo. Ob keyless go avto vžgemo s pritiskom na gumb brez uporabe ključa. Sodobni ključi so hkrati tudi spomin avtomobila. Ključi nekaterih proizvajalcev poleg kilometrine in ravni olja v motorju sporočajo napake ter čas do servisa vozila. Taki predstavljajo vrsto prednosti, ko je treba obiskati servis. Izognete se rutinskim vprašanjem mehanikov, saj ti vse razberejo iz spomina ključa.

AMZS ga odpre za 70 evrov
Če si ključe zaklenete v avto, se lahko odločite za strokovni vlom v vozilo, za kar je po navadi to treba odvleči do mehanične delavnice. Gorazd Kaučič, vodja klicnega centra AMZS, pravi: “AMZS v primeru, da nas lastnik vozila obvesti, da je vanj zaklenil ključe, pomaga na mestu dogodka odpreti zaklenjeno vozilo, vendar ga naš mehanik ne poskuša zagnati.” Storitev je za člane brezplačna, za druge pa stane 69,6 med tednom in 90,48 evra zunaj delovnika in ob koncih tedna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.