Neverjetno, kako nizko so padli dizli v Sloveniji

Foto: Profimedia
Vonj dizelskega goriva kupcem vse manj diši.
Oglej si celoten članek

Slovenska prodajna pomlad pri novih avtomobilih še vedno traja, saj so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta prodajalci registrirali že prek 53 tisoč vozil, kar je okoli osem odstotkov več v primerjavi z istim obdobjem že tako zelo dobrega lanskega leta.

Zadnji podatki uvoznikov (januar-avgust) pa hkrati kažejo, da je slovenski trg novih dizelskih avtomobilov v nadaljnem strmem upadanju. Tako se je v letošnjem letu (brez izvoza) v Sloveniji prodalo le še slabih 31 odstotkov avtov na dizelski pogon, še dve leti nazaj pa je bil njihov tržni delež kar polovičen. 

Dizelski pogon ohranja visok tržni delež nad dvema tretjinama predvsem v višjih velikostnih razredih, kjer je bil padec doslej najmanj opazen. Pri srednjem in nižjem razredu pa so na pohodu turbobencinski motorji. Številni modeli so v skladu z novim standardom WLTP povsem izgubili dizle: fiat 500X, kia rio, porsche macan, škoda fabia ...

Trenutno dogajanje na prodajnem trgu novih avtov postavlja pod vprašaj zaveze glede zmanjševanja izpustov CO2 s področja transporta, saj imajo bencinski motorji v povprečju večje izpuste toplogrednih plinov od dizelskih. Ti so na drugi strani bolj škodljivi zaradi zdravju nevarnih izpustov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 08:37 6. September 2018.

    Vse to so zakuhali Volkswagen in ostala nemška Co. Pa saj je bilo že lep čas jasno, da je z …

  • 16:58 5. September 2018.

    Če bi prišteli k novim vozilom še uvoz rabljenih iz tujine, potem še vedno prevladuje dizel. Drugače bo samo v …

  • 16:43 5. September 2018.

    Dizel je samo še za traktorje, kombajne in tovornjake.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.