Nissan bo radikalno znižal cene vozil

Foto: Nissan
Foto: Nissan
Pri Nissanu so razkrili srednjeročni načrt, ki predvideva pospešitev elektrifikacije, 30 novih modelov in 30 odstotkov cenejše električne avtomobile.
Oglej si celoten članek

Nissan želi do konca proračunskega leta 2026 (marec 2027) proizvesti milijon več vozil na leto kot leta 2023. V zadnjem koledarskem letu je Nissan izdelal 3,44 milijona vozil. Stopnja dobička naj bi v treh letih znašala šest odstotkov, nazadnje je bila 5,2 odstotka.
Japonski avtomobilski proizvajalec vidi cenejše proizvodne stroške električnih avtomobilov kot ključni vzvod za rast. V začetku leta 2027 naj bi te glede na danes padle za 30 odstotkov. Do leta 2030 bodo po izračunih Nissana vozila z motorji z notranjim zgorevanjem in električni avtomobili stali enako.

Izvršni direktor Makoto Uchida je načrt poimenoval "The Arc" in poudaril, da bodo imela strateška partnerstva za Nissan v prihodnjih letih še večjo vlogo. Priznal je, da do zdaj preobrazba z načrtom Nissan Next ni bila zadostna, saj se prodaja ni povečala. Krivdo za to je naprtil zunanjim dejavnikom, od mednarodnih kriz, do ozkih grl pri dobavi, vzroke pa je iskal tudi znotraj podjetja. "Narediti moramo korenite spremembe, da postanemo trajnostno podjetje," priznava.

Foto: Nissan Slovenija Nissan ariya

Tudi Nissan opaža vse večjo konkurenco kitajskih proizvajalcev in drugih tehnoloških podjetij. Nauk tega je cenejša proizvodnja električnih avtomobilov in njihova dostopnost množičnemu trgu. Odgovor bo 30 novih modelov, vključno s 16 elektrificiranimi modeli in 14 modeli z motorji z notranjim zgorevanjem. Popolnoma ali delno električni modeli naj bi ob koncu proračunskega leta 2026 (marec 2027) predstavljali 40 odstotkov svetovne prodaje.

Do leta 2030 naj bi na trg prišlo 34 novih elektrificiranih modelov, ki naj bi pokrili 60 odstotkov obsega prodaje.

dezurni@styria-media.si


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:20 27. Marec 2024.

    Kriza bo, kriza! Folk bo raje trajbal stare gare kot pa metal denar proč ker se je nekomu v EU …

  • 09:39 27. Marec 2024.

    a zdej pa gre ? znižanje ! marš ! mogoče bo pa tako kot pri margarini. enaka pakunga, notri pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.