Nissan in Nasa sodelujeta v prid Zemlje in vesolja

Foto: Nissan
Foto: Nissan
Nissan in ameriška vesoljska agencija Nasa sta sklenila sodelovanje. Prvi partner si od sodelovanja obeta vozila za po Zemlji, drugi za po Marsu.
Oglej si celoten članek

Petletno partnerstvo predvideva sodelovanje na področju razvoja avtonomnih vozil. Nasini inženirji bodo tako dobili dostop do doslej razvite tehnologije, ki jo je Nissan na tem področju uporabil v svojem električnem vozilu leaf. Pri Nissanu sicer napovedujejo, da bodo v naslednjih petih letih na cesto sposobni postaviti serijsko avtonomno vozilo, a priznavajo, da jim nekatere situacije v prometu trenutno še povzročajo težave, poroča Daily Mail.

Naso pa na drugi strani pri njenih vozilih, kot sta denimo roverja na Marsu, teži izjemna počasnost, sa se premikajo z najvišjo hitrostjo 0,13 km/h, da ju lahko z Zemlje pravočasno usmerjajo stran od morebitnih nevarnosti na poti. Tako je denimo rover Opportunity v 10 letih bivanja na rdečem planetu prepotoval le okoli 35 kilometrov. S tehnologijo, ki se danes že uporablja na cestah po Zemlji, pa bi lahko roverji potovali veliko hitreje in zato učinkoviteje. 

V avtih "vesoljski" sedeži

Prvi mož Nase Pete Worden je za Wired dejal, da obstaja zelo veliko podobnosti med njihovimi vozili in bodočimi avtonomnimi avtomobili, zato je sodelovanje pri razvoju logično. Na drugi strani pa bo Nasina dognanja na kakšnem drugem področju izkoristil tudi Nissan, tako naj bi v serijske avtomobile vgrajevali sedeže, ki so jih razvili s pomočjo eksperimentov v posebnem Nasinem programu, ko so iskali idealni položaj sedečih vesoljcev med potovanji v nizkotežnostnem prostoru. Nissanovi sedeži bodo tako nudili precej več udobja zlasti na dolge proge, saj bo manj točk, ki pritiskajo na telo. Seveda pa bi lahko uporabili tudi rešitve, ki jih ima Nasa na področju prepoznavanja okolice vozil. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.