Nissan vodotesnost avtomobilov preizkuša v pralnem stroju

Foto: Nissan
Foto: Nissan
Vsak Nissanov mestni terenec mora med razvojem prestati "preizkus pomivalnega stroja". Modele qashqai, juke in X-trail izpostavijo 24.000 litrom vode v obliki pršila.
Oglej si celoten članek

Nissanov evropski tehnični center ima za testiranja vodotesnosti na voljo povečano različico pomivalnega stroja, v katerega lahko spravjo celo vozilo.

Ta preizkus so pri Nissanu poimenovali monsunski preizkus. Med samim tehničnim razvojem vseh avtomobilov ga izvedejo večkrat in to na celotnem naboru vozil.

V prvem delu preizkusa na avto napršijo 24.000 litrov vode. Med najbolj intenzivnim segmentom preizkusa trešči ob vozilo več kot 1000 litrov vode v zgolj 15 minutah – to ustreza enemu kubičnemu metru dežja. Inženirji Nissanovega tehničnega centra v Cranfieldu v Združenem Kraljestvu bi lahko ta preizkus v celoti avtomatizirali. A za doseganje strogih kriterijev kakovosti razvojnega programa in zaradi nepredvidljivosti vremena tega ne počnejo. Postopek zahteva, da morajo tesnila vozila preizkusiti z visokotlačnim čistilnikom, ki so ustvarjeni posebej za ta namen in delujejo z visokimi tlaki tudi do 150 bar. To je veliko več kot zmorejo običajni gospodinjski čistilniki, ki delujejo s tlakom 110 bar.

Niti ena kaplica vode ne konča v odtoku

Carl Sandy, eden od Nissanovih inženirjev, ki je pomagal pri razvoju teh zahtevnih preizkusnih standardov, pravi: "Član ekipe se usede v avto in z visokoločljivostnim endoskopom preveri, ali je v notranjost uspelo priti še tako majhni kapljici vode." Med celotnim programom monsunskega preizkusa in pranja z visokotlačnim čistilnikom se porabi do 30.000 litrov vode. To je 2000-krat več vode kot se je porabi pri povprečnem ciklu pranja posode v gospodinjskem pomivalnem stroju. Pri Nissanu pojasnjujejo, da kljub temu niti ena kapljica vode ne konča v odtoku. Vso vodo filtrijajo nazaj v velik rezervoar, v katerem počaka do naslednjega preizkusa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.