Nissan X-trail – prepričljiva evolucija

Foto: Žurnal24 Kupci lahko izbirajo med dvema bencinskima in dvema dizelskima motorjema. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Nissanovi inženirji, ki so gradili novo generacijo X-traila, so imeli nenavadno nalogo, saj so bili kupci s prejšnjim "rodom" tako zadovoljni, da so si želeli čim manj sprememb.
Oglej si celoten članek

Novi X-trail bi tako lahko označili predvsem kot otroka evolucije, ki bo zaradi izboljšanih zmogljivosti in praktičnosti še vabljivejši za ljubitelje kompaktnih SUV, hkrati pa ne bo predstavljal preloma s predhodnikom, ki je bil prava prodajna uspešnica. Zato novinec vsaj na prvi pogled ne prinaša velikih oblikovnih sprememb.



Novinec, postavljen na Nissan/Renaultovo platformo C, ki si jo z njim deli tudi manjši qashqai, v dolžino meri 4360 mm, kar je 175 mm več od predhodnika, obenem pa je tudi nekoliko širši. Oboje je v prid prostornejši notranjosti, medtem ko 20-milimetrska oddaljenost od tal in dolga medosna razdalja skrbita, da bo vozilo brez skrbi dirjalo tudi po brezpotjih. Zunanjost sicer izžareva "mišičast" videz, bočna linija se od vetrobranskega stekla prek A-stebrička skorajda navpično dvigne in nadaljuje prek strehe proti zadku. Ta je ostro odsekan, kar omogoča dobro preglednost nazaj, na njem pa kraljujejo velika zadnja vrata, ki skrivajo dostop do prtljažnika. Ta bo lastnikom pričaral nasmeh do ušes, tako s prostornino 603 litre kot tudi z uporabnim dvojnim dnom. Zaradi nizkega dna je nalaganje tovora kar se da olajšano, notranja obloga pa se zaradi uporabljenega materiala hitro očisti.

Prednja svetila so nekoliko spremenjena, a ostajajo velika, zadnja pa so postavljena pokončno v rob karoserije, kar omogoča še boljši izkoristek velikanskih zadnjih vrat. Tudi sicer karoserija v notranjost prepušča veliko svetlobe, prava X-trailova posebnost pa sta (za doplačilo) strešna nosilca z dodatnimi nezasenčenimi lučmi. Za potnike je zelo dobro poskrbljeno, prostora je dovolj tudi za tiste na zadnjih sedežih, dvobarvna notranjost in polno odlagalnih površin pa potovalno udobje še povečajo. Lastnikom prejšnjega X-traila bo v oči najprej padla selitev merilnikov iz sredine armaturne plošče nazaj za krmilo.



Kupci lahko izbirajo med dvema bencinskima in dvema dizelskima motorjema. Vstopni 2,0-litrski bencinar ponuja 104 kW (141 KM) moči in 196 Nm navora, medtem ko 2,5-litrski agregat, ki je edini poznan še iz prejšnje generacije, iz sebe iztisne 124 kW (169 KM) in 233 Nm navora. Veliko večino X-trailov bo kljub temu poganjal eden izmed obeh s turbopolnilnikom podprtih dvolitrskih dizlov, nastalih v sodelovanju z Renaultom. Šibkejši vozniku ponuja 110 kW (150 KM) in 320 Nm, močnejša različica pa 127 kW (173 KM) in 360 Nm navora. Menjalnik je pri vseh motorjih šeststopenjski ročni, na voljo je tudi avtomatika z enakim številom stopenj.

Srce X-traila je posodobljeni pogon 4x4-i all mode , ki praviloma poganja sprednji par koles, po potrebi pa se vključi še zadnji par. Množica senzorjev nenehno spremlja vožnjo in razporeja pogon na tisto kolo, ki ima v danem trenutku najboljši oprijem. Rezultat je viden v lahkotni vožnji in (za razred) izredno stabilni legi tudi med hitro vožnjo skozi ovinke. Vožnjo po terenu olajšata pripomočka za vožnjo po strmem pobočju navzdol ali navzgor.

 

Ravni opreme so tri. Pri opremi XE avtomobil krasijo 16-palčna aluminijasta platišča, medtem ko so ta pri opremi SE in LE 17-palčna. Pri slednjih so na voljo tudi naprednejši avdiosistem, različni dodatki v notranjosti in elektronska pomagala, pri obeh pa je na voljo tudi navigacijska naprava s kartami, ki obsegajo ozemlje Slovenije. Na velikem zaslonu je mogoče spremljati tudi sliko, ki jo med vzvratno vožnjo posreduje kamera na zadku. Najvišja raven opreme LE med drugim vsebuje ksenonske luči ter inteligentni ključ za vstop v avtomobil in zagon motorja brez vstavljenega ključa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.