Nočni vid, tehnologija, ki se jo bomo hitro navadili

Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision
Napredna tehnologija prihaja tudi v bolj ljudska vozila. Mi smo jo preizkusili.
Oglej si celoten članek

Megla, dež in tema, kombinacija, ki jo večina voznikov ne mara. Tudi v "ljudskih znamkah" se bo uveljavila nova tehnologija nočni vi. Mi smo jo že preizkusili.

Peugeot 508, ki smo ga preskusili v uredništvu Žurnala 24, je bila vgrajena tudi ena najnovejših pridobitev na področju varnosti, pripomoček "Night Vision" (nočni vid), čigar temeljni element je infrardeča kamera, ki vozniku pomaga videti v slabih svetlobnih pogojih.

Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision

Infrardeča kamera s prepoznavanjem ljudi in drugih živih bitij pred avtomobilom sicer ni povsem nov pripomoček, a doslej smo jih srečevali le v avtomobilih višjih cenovnih razredov. Peugeot pa jo je z novo generacijo peugeota 508 prvič ponudil v cenovno širše dostopnem srednjem avtomobilskem razredu.

Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision

Učinkovit prikaz na osrednjem zaslonu

Kot smo ugotovili med preskusom, infrardeča kamera zelo dobro deluje predvsem zato, ker se njena slika prikazuje na prilagodljivem digitalnim zaslonu za prikaz podatkov o avtomobilu v Peugeotovem i-Cockpitu. Posnetek infrardeče kamere, ki je vgrajena v prednjo masko in zaznava toploto živih bitij, se zato predvaja naravnost v območje voznikovega pogleda na cesto pred avtomobilom, zato ne moti njegove pozornosti in zbranosti, saj mu pogleda ni treba odvračati na zaslon na osrednjem zaslonu infozabavnega sistema, kot je to veljalo za večino dosedanjih sistemov.

Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision

Bi priporočili nakup sistema Night Vision, za katerega je treba doplačati 1.200 evrov in je na voljo v vseh različicah opreme peugeota 508 razen povsem osnovne? Vsekakor gre za sistem, ki ga je koristno imeti v avtomobilu, saj precej poveča varnost v slabih pogojih vidljivosti.

Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision

In kako sistem Night Vision deluje? Vozniku je na voljo šele, ko se začne temniti in intenzivnost svetlobe pade pod določeno raven. Voznik tedaj prikaz posnetka infrardeče kamere preprosto izbere z vrtljivim regulatorjem za izbiro prikazov digitalnega merilnika na volanskem obroču in že lahko spremlja sliko, na katerem se mu prikazuje dogajanje pred avtomobilom. Kot smo opazili med testom, slika nočnega vida precej dobro posnema razmerja voznikovega vida, kar mu pomaga pri primerjavi globine med dejanskim vidni poljem oči in vidnim poljem video kamere, a je po drugi strani vidni kot sistema nekoliko omejen, vsekakor pa bolj, kot v primeru, če bi se pri Peugeotu odločili za vgradnjo kamere s širšim vidnim poljem.

Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision

Vidi izven dosega žarometov

A čeprav bi si voznik želel pregleda nad širšo okolico, ta v praksi sploh ni potreben. Sistem namreč objekte zaznava že na razdalji 200 do 250 metrov pred avtomobilom, torej dlje od dosega dolgih luči in povsem v vidnem polju kamere, zato voznika nanje opozori veliko preden jih ta tudi dejansko vidi in se jim tako približa, da bi se izgubili iz vidnega polja kamere. Sistem poleg tega uporablja elemente obogatene resničnosti, saj tedaj, ko v smeri vožnje zazna pešca, kolesarja ali večjo žival, nanje opozori z zelenim okvirčkom, ki ga voznik težko prezre. Če pa se to le zgodi in se ti znajdejo nevarno blizu avtomobila ali pa nenadoma prečkajo pot pred njim, sistem voznika nanje voznika nedvomno opozori z rdečim okvirčkom in zvočnim signalom.

Foto: Saša Despot Peugeot 508 Night vision

Avto Razkrit: Peugeot 508 drzen kot še nikoli

Sistem pa ima še dodatno funkcijo, saj se v zmanjšani svetlobi vključi tudi brez voznikovega posega in ostane "skrit v ozadju" in neopazno spremlja območje pred avtomobilom. A če pride do nevarne situacije in se pred avtomobil znajde živo bitje, se na zaslonu pred voznikom pojavi slika infrardeče kamere z rdečim okvirčkom okoli ogroženega živega bitja, oglasi pa se tudi zvočno opozorilo, ki voznika učinkovito opozori na nevarnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.