Nov polnilni park za 14 električnih vozil v Ljubljani

Foto: Petrol
Foto: Petrol
Ob ljubljanski železniški postaji odprt polnilni park za električna vozila.
Oglej si celoten članek

Predstavnika družb Petrol in Slovenske železnice (SŽ) sta na parkirišču ob glavni železniški postaji v Ljubljani slovesno odprla polnilni park za električna vozila. Podjetji na ta način izpolnjujeta svoji viziji, katerih del je tudi prispevek k razogljičenju družbe. Lokacija zagotavlja multimodalno mobilnost, je bilo slišati na dogodku.

Novi polnilni park predstavlja prvo partnersko lokacijo Petrola in SŽ v Sloveniji, uporabnikom električnih vozil pa ponuja dve hitri polnilnici z močjo polnjenja 50 kilovatov (kW) in pet počasnih polnilnic (22 kW). Hkrati bo mogoče polnjenje 14 vozil.

"S tem omogočamo potnikom, da pridejo s svojimi električnimi vozili in s svojimi mestnimi električnimi vozili na železniško postajo, parkirajo in potujejo po Sloveniji in v tujino z vlakom. Vlak je prevozno sredstvo, ki je daleč najbolj okoljsko naravnano tako v mednarodnem prometu kot v lokalnem," je na slavnostnem odprtju polnilnega parka direktorica podjetja SŽ-Potniški promet Darja Kocjan.

Foto: Petrol Petrolova električna polnilnica

Kot je poudarila, lokacija polnilnice omogoča tudi nadaljnji razvoj drugih oblik električne mikromobilnosti oz. kombinacijo železniškega prevoza z drugimi trajnostnimi prevozi, kot so e-taksi, kolo, avtobus, e-kombi ...

V SŽ po njenih besedah tudi na ta način, ne le z nakupi novih vlakov, s katerimi "bistveno zmanjšujejo izpuste", prispevajo k zeleni mobilnosti.

Polnilni park bodo še razširili 

Član uprave Petrola Jože Bajuk je na dogodku izpostavil, da z novo polnilnico sledijo potrebam lastnikov električnih vozil. Spomnil je, da SŽ in Petrol z njo zaključujeta projekt Urban-e, sofinanciran s strani EU, namenjen izgradnji polnilne infrastrukture v mestih.

Petrol pa po njegovih besedah poleg mestnih polnilnic razvija tudi polnilna mesta na avtocestnem križu in ob pomembnejših cestah, s čimer odgovarja na tranzitne potrebe potnikov, ki potujejo na daljših razdaljah. Tretji segment pa so domovi in parkirne garaže pri delodajalcih, je dodal.

Foto: Petrol Petrolova električna polnilnica

V prihodnje se bodo, tako Bajuk, poleg širjenja mreže polnilnic posvečali tudi kakovosti storitve polnjenja. Ker električne avtomobile povezujemo z zeleno energijo, pa že zdaj vztrajno gradijo vetrne in sončne elektrarne. Zavedajo se, da se bodo zahteve po energiji z rastjo električnih vozil povečevale, že zdaj povečano povpraševanje beležijo v času turistične sezone, je dodal.

Polnilni park ob ljubljanski železniški postaji je ob tem že pripravljen na nadaljnjo širitev, in sicer z dodatnimi šestimi počasnimi (22 kW) polnilnicami oz. dodatnimi 12 polnilnimi oz. parkirnimi mesti.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:50 16. Junij 2023.

    ... prispevek k rezogljičenju družbe. Aaaa sedaj mi je vse jasno. Zato so nabavili dizelske vlake.

  • 14:21 16. Junij 2023.

    Prej poganjajo debilnost prihodnosti. Še ena p(l)andemija blaznosti. Od mnogih.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.