Nov rekord v pospeševanju avta od 0 do 100 km/h

Foto: ZHE/Youtube
Foto: ZHE/Youtube
Avto, ki so ga sestavili švicarski študentje strojništva, je posekal svetovni rekord v pospeševanju od 0 do 100 km/h.
Oglej si celoten članek

Električna formula, sestavljena v okviru uveljavljenega tekmovanja študentskih ekip formula SAE, v katerem sicer redno sodelujejo tudi slovenske ekipe, je sposobna od 0 do 100 km/h pospešiti v 1,513 sekunde. Dosedanji rekord, postavljen lani s strani avstrijske ekipe, je bil 1,779 sekunde, kar pomeni, da je švicarski električni dirkalnik za skoraj četrtino sekunde hitrejši. 

Da je posekalo rekord, je 168-kilogramsko vozilo potrebovalo komaj 30 metrov piste. Vozilo je sestavilo 30 študentov univerze ETH iz Züricha in Univerze za aplikativne študije iz Lucerna. Skoraj vsi deli so bili narejeni izključno za formulo, le pnevmatike, baterijski sklop in motorna kontrolna enota so bili kupljeni.

Študentje so v izjavi za javnost pojasnili, da je ključ do tako hitrega pogona posebni štirikolesni pogon, saj ima vsako kolo svoj elektromotor, zato lahko maksimalno izkoristi navor pogona. 

Električna formula je tudi močno posekala rekord kakšnega bencinsko gnanega avtomobila, saj je najhitrejši serijski avto hibridni porsche 918 spyder pravcati "polž" - za pospešek do stotice potrebuje 2,2 sekunde. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.