Novi tovornjaki porabijo toliko goriva kot pred 13 leti

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V Evropi se prodajajo novi tovornjaki, ki porabijo enako količino goriva kot pred 13 leti, so študijo mednarodnega sveta za okolju prijazen transport (ICCT) povzeli v Focusu - društvu za sonaraven razvoj, kjer opozarjajo na izgubljeno desetletje za bolj učinkovite tovornjake.
Oglej si celoten članek

William Todts iz Transport&Environment ob tem poudarja, da proizvajalci tovornjakov trdijo, da so vredni zaupanja, da bodo proizvajali učinkovitejše tovornjake. "Realnost pa je, da v zadnjem desetletju niso naredili praktično nobenega napredka pri učinkovitosti porabe goriva," opozarja.

V zadnjih desetletjih so emisije tovornjakov v Evropi kljub gospodarski krizi strmo narasle; med letoma 1990 in 2010 za 36 odstotkov.

ZDA prehitevajo Evropo

Odkar je Agencija za zaščito okolja v ZDA na omejitve, uvedene leta 2011, predlagala nov 24-odstotni cilj za izboljšanje ekonomičnosti porabe goriv do leta 2017, se povečuje pritisk na ukrepanje EU na področju standardov učinkovite rabe goriv v tovornjakih, poudarjajo v Focusu.

Katarina Otrin iz društva ob tem dodaja, da je pomanjkanje napredka na področju izpustov ogljikovega dioksida iz tovornjakov pri Evropski komisiji neverjetno.

"Več kot desetletje po tem, ko so voditelji EU zahtevali strategijo za zmanjšanje ogljika iz tovornega prometa, še nismo našli načina za merjenje emisij. Medtem so v ZDA uvedli prve omejitve ogljikovega dioksida iz tovornjakov, Agencija za zaščito okolja v ZDA pa bo kmalu objavila nove cilje za po letu 2020," je dodala.

Štiri države, med njimi tudi Slovenija, so junija komisijo pozvale, da so za dosego podnebnih ciljev potrebni standardi za emisije iz tovornih vozil, so še zapisali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.