Obleka, ki te postara za 30 let

Foto: Žurnal24 Obleka za tretje življenjsko obdobje simulira težave, ki med premikanjem in doje
Ford svoje prihodnje avtomobile načrtuje s ozirom na vse starejše evropske voznike. Pri tem si pomaga s posebno obleko.
Oglej si celoten članek

Obleka, v kateri se uporabniki čutijo 30 let starejše, simulira "zlata leta", torej obdobje po 65 letu starosti.

 

Leta 1990 je bilo starejših 13,9 odstotka Evropejcev, do leta 2060 pa bo odstotek narasel že na 30 odstotkov. Da podatki niso iz trte izviti, kaže dejstvo, da se je od leta 1990 do 2009 povprečna starost Evropejca s 35,2 zvišala na 40,7 let, 2060 pa bo dosegla 47,9 leta.

Fordovim strokovnjakom je uspelo doseči približek otrdelih sklepov, zmanjšano spretnost rok in telesa ter poslabšan vid in sluh, kar so pogosti spremljajoči pojavi staranja.

 

Poseben steznik z ramenskimi trakovi močno ovira prilagodljivost zgornjega dela trupa, še posebej območje bokov. Tako imenovane ortoze otrdijo kolenski in komolčni sklep ter gleženj, da omejijo njihovo premikanje. Tako ovirajo vstajanje, hojo pa tudi prijemanje in prenašanje stvari. Tovrstne ortoze kirurgi ortopedi uporabljajo za imobilizacijo poškodovanih okončin po nezgodah in operacijah. Tog ovratnik ovira obračanje glave.

Rokavice iz lateksa prenašajo omejen občutek za dotik, ki je pogosto posledica različnih obolenj, na primer sladkorne bolezni. Rokavice brez prstov pomagajo mladeničem dobiti občutek, kako je, če izgubiš moč rok in postanejo prsti okoreli. Dodatno ušesni čepki zmanjšajo sposobnost zaznavanja zvoka. Posebej zasnovana očala prikazujejo posledice različnih okvar in bolezni oči, vključno s pogostimi motnjami, kot sta zelena in siva mrena. Pogosto ostareli ljudje izgubijo sposobnost tridimenzionalnega vida. Gledanje z enim očesom povzroči izgubo možnosti pregleda v kotu 180 stopinj.

 

"To obleko smo razvili, da bi našim inženirjem in oblikovalcem pokazali, kako se počutijo starejše osebe,” je povedal dr. Achim Lindner, zdravnik v Fordovem raziskovalnem središču. “Ko ste mladi, ste prepričani, da oblikujete izdelke za vse uporabnike, a ne morete razumeti celotnega obsega strank in njihovih omejitev. In vedno se morate zavedati, da je staranje naravni proces v življenju in ne bolezen." Kot sledi iz povedanega, bodo prihodnji avtomobili v veliki meri prilagojeni tudi ne več rosno mladim, predvsem glede vstopanja, namestitve, preglednosti, lahkotnosti upravljanja ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.