So Bohinjci le doumeli, kaj pomeni odlok "100 evrov"?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Potem ko smo na Žurnalu24 objavili opozorilo o načrtih Bohinjcev glede "lupljenja" turistov, se je zgodil preobrat.
Oglej si celoten članek

Bohinjski očinski svetniki so v četrtek na redni seji opravili razpravo o prometni prolematiki v Bohinju, ki ima podobno kot Bled težave zaradi iskanja ravnovesja med vse več turisti in ohranjanju reda, še posebej na območju Bohinjskega jezera. Promet vseeno postaja vse bolj moteč dejavnik tako za domačine kot obiskovalce. 

Novost Tako vas bodo letos "lupili" v Bohinju

Svetniki so se na seji seznanili z akcijskim načrtom urejanja prometa, po katerem bi skušali z različnimi ukrepi promet urediti v smeri večje prijaznosti tako do ljudi kot narave. V načrtu, ki predvideva tudi izboljšanje infrastrukture, je velik poudarek dan hoji in kolesarjenju ter razvoju privlačnega javnega potniškega prometa.

Seveda bo za uresničitev cilja zelo pomembna sprememba navad uporabnikov motornega prometa. Ti se bodo morali navaditi parkirati na obrobju in nato do cilja izkoristiti javni prevoz ali hojo. Tisti, ki bodo prišli prej, bodo sicer lahko parkirali bližje jezeru. Ko bodo bližnja parkirišča zasedena, pa bodo obiskovalce preusmerili na bolj oddaljena parkirišča, pravi strategija. Takšna nova parkirišča nameravajo še pred letošnjo glavno sezono vzpostavitivi v Srednji vasi in Bohinjski Bistrici, istočasno pa tudi prevoz do jezera. 

Poročilo za 2017 glede pobrane parkirnine pravi, da so Bohinjci ob isti ceni kot leto poprej (1,5 €/uro) lani s parkomati zbrali za 340 tisoč evrov denarja, kar je kar 50 odstotkov več kot leto prej, oziroma skoraj trikrat več kot leta 2014, pa čeprav lani sploh niso pobirali parkirnine na parkirišču na začetku Ribčevega Laza. Še 45 tisočakov pa se je zbralo od dovolilnic za uporabo gozdne ceste proti planinam Vogar in Blato. 

Foto: Anže Petkovšek slovenija 04.07.13, Bohinj, bohinjsko jezero, jezero, Cerkev, Obcina Bohinj, fot

Odlok umaknjen, a nujen za izvedbo načrta

Enega od bistvenih dokumentov za uresničitev tega načrta, spremembo odloka o prometnem režimu na območju Bohinjskega jezera, bi morali svetniki že obravnavati in sprejeti na četrkovi seji, vendar je župan Franc Kramar to točko umaknil z dnevnega reda.

Prav v četrtek pred sejo smo na Žurnal24 poročali o tem, da naj bi predlagani odlok še dodatno zaostril kazni za praktično vsakršno parkiranje izven označenih parkirišč na kar 100 evrov. Pojavil se je tudi pravni dvom, da bi redarji lahko neupravičeno pisali tako visoke kazni tudi v primerih napačnega parkiranja, za katere sicer zakon o pravilih cestnega prometa predvideva bistveno nižjo kazen.

Pričakovati je, da bo bodo spremembe odloka tako kot dokument, ki bo določil javne parkirne površine, višine parkirnin in letnih dovolilnic, sprejeli na eni naslednjih sej.

Prekršek in kazen Pijani politiki. Kaj se jim je zgodilo?

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 14:18 18. Februar 2018.

    Bodite sigurni da lahko preživim brez obiska ali izleta v Bohinj. Saj so Bohinjci čisto ponoreli. Sem se pač navžil …

  • 13:18 18. Februar 2018.

    Tisti Bohinj si vtaknite kej v rit!!

  • 07:25 18. Februar 2018.

    Najprej je domačin turistu ali obiskovalcu zgled v splošnem obnašanju glede prometa in v odnosu do narave. Dokler tega ni, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.