Petdeset let legende

Foto: Žurnal24 Škulj ob športno predelanem miniju na ljubljanski razstavi, posvečeni njegovi 50
Vznemirljiv, ekstravaganten šarmer ima tudi pri nas precej oboževalcev.
Oglej si celoten članek

“Vzela me je v paketu z mojim hobijem,” se zasmeje Slavko Škulj iz Sežane na naše vprašanje, kako vse to prenaša njegova žena. Škulj je namreč eden od ljubiteljev starih avtomobilov; z njihovim restavriranjem in predelavami se je začel ukvarjati leta 1975.

 
 

Ta hobi je strast, je v tebi, kot prva ljubezen, nikoli ne pozabiš in vedno se s tem ukvarjaš.

Slavko Škulj

 

V svoji garaži ima kar nekaj motornih koles znamk Norton, BSA, Harley Davidson …, zdaj pa že razmišlja, da bi restavriral mini cooperja race.

Poleg novega je Škulj ponosen lastnik tudi deset let starega minija, modela LE, ki ga je temeljito predelal po svoje. Motor osnovnega modela je imel namreč 75 KS in prostornino 1.275 kubičnih centimetrov (ccm), zdajšnji pa ima 130 KS in 1.430 ccm, predelan model pa ima med drugim spremenjen menjalnik, elektroniko, v celoti nastavljivo podvozje, okrepljene zavore ter individualizirano notranjost in zunanjost. “Želel sem narediti elegantnega in športnega minija po svoji meri. Predelava mi je vzela dobrih dva tisoč ur,” razlaga.

 

Drugi avto stoletja

Za po mestu. Mini je bil proglašen za drugi avto stoletja ter enega od največjih oblikovalskih in konstruktorskih dosežkov avtomobilizma. Leta 1999 so jih 70 odstotkov kupile ženske in večini je služil kot drugi avto – za vožnjo
po mestu.

Postal je ikona
Svet od Fiatovega topolinčka, ki se je rodil leta 1936, do leta 1959, ko se je prvič zapeljal škatlasti mini, ni poznal drugega majhnega osebnega avtomobila. Prinesel je obilo tehničnih novosti, predvsem pa je bil izjemno lahko vodljiv in stabilen ter ga je bilo užitek voziti. Takoj so ga vzljubili Peter Sellers, Beatlesi, Brigitte Bardot, Clint Eastwood, Twiggy ... Postal je ikona.

Do leta 2000, ko so prenehali njegovo proizvodnjo, so jih izdelali 5,4 milijona, že leto zatem pa je bila predstavljena BMW retro izvedenka. Teh so prodali že 1,5 milijona in te dni predstavljajo jubilejna modela camden in mayfair.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.