Peticija za spomenik fičku

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V rojstnem kraju fička – Kragujevcu – je potekal osmi zbor tega legendarnega vozila znamke Zastava. Na prireditvi so podpisali peticijo, s katero želijo doseči, da bi fičku v Kragujevcu dvignili spomenik.
Oglej si celoten članek

Predsednik združenja ljubiteljev fičkov iz Kragujevca Slavoljub Bataljević je dejal, da pomeni začetek proizvodnje legendarne zastave 750 začetek razvoja avtomobilske industrije v Srbiji, ki se v Kragujevcu nadaljuje s proizvodnjo novega fiata 500 L.

"Fiat je v Kragujevcu naredil moderno tovarno. Zastavine tovarne ni več. Fički, jugiči in drugi avtomobili ne bodo več prihajali iz tovarne, zato bi bilo prav, da se fičku na čast postavi spomenik," pravi Bataljević.

Na osmem zboru Fiča fest se je zbralo 60 ljubiteljev tega vozila, najstarejši, ki je v lasti domačina iz Kragujevca, sega v leto 1962. "V primerjavi z modelom 500 L, ki ga proizvajajo danes, lahko mojo zastavo 750 poimenujem starejša sestra. Čeprav ima 500 L vse nove tehnologije, mi je moj fičko bolj pri srcu," pravi lastnik najstarejšega fička Petar Igrutinović.

Proizvodnja najbolj popularnega vozila v nekdanji Jugoslaviji se je sicer začela 18. oktobra leta 1955 in končala 18. oktobra leta 1985. V kragujevški Zastavi je v treh desetletij s proizvodnje linije zapeljalo 923.487 fičkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.