Pininfarina v boj z avtomobilisti

Foto: Žurnal24 Nido EV v popolnosti temelji na istoimenski uspešnici iz leta 2004, ki je osvoji Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Znano oblikovalsko podjetje Pininfarina je predstavilo električni konceptni avtomobil nido EV, za katerega pravijo, da predstavlja prihodnost prometa v urbanih naseljih.
Oglej si celoten članek

Popolnoma električni nido EV so pri Pininfarini predstavili v okviru proslave 80. obletnice podjetja. Gre za popolnoma nov in funkcionalen prototip, ki je nastal iz projekta "Nido Development Programme". Pod obliko se v celoti podpisuje ekipa "Pininfarina Style and Engineering Centre of Cambiano" iz Torina. Na osnovi dvoseda je italijansko podjetje razvilo družino električnih, pa tudi hibridnih avtomobilov.

Karoserija je izdelana iz jeklenega okvirja, medtem, ko bo pri produkcijski različici uporabljena zmes aluminija in space-frama. Zahvaljujoč modularni platformi lahko na osnovi mestnega malčka razvijejo štiri različna vozila: dvosed, 2+2 coupe, pick-up ali dostavno vozilo.

V dolžino meri 2905 mm, v širino 1683 mm in v višino 1507 tako, da je za 215 mm daljši od smarta. Skupna teža vozila je okoli 900 kilogramov, za pogon pa skrbi elektromotor nameščen v zadku. Prav ta razvija 29 kW/40 KM in 125 Nm navora, energijo pa pridobiva s pomočjo Ni-NaCl baterij kapacitete 21,2 kWh. Baterije tehtajo 182 kilogramov, z enim polnjenjem pa je moč prevoziti 140 kilometrov. Polnijo se osem ur, električni nido pa z mesta do 60 km/h pospeši v 6,7 sekunde in doseže najvišjo hitrost 120 km/h (elektronska omejitev).

Baterije tipa zebra Z5 ne vsebujejo niti ene škodljive kemijske komponente in jih je možno v popolnosti reciklirati. Prototip je opremljen u ekološko sprejemljivimi pnevmatikami z nizkim uporom, ki so delo Pirellija, ter popolnoma avtomatiziran klimatski sistem, s katerim so želeli še dodatno znižati nepotrebno razsipavanje z energijo. Pri Pininfarini upajo, da bo projekt postavil nove standarde na področju mobilnosti, prav tako kot so to storili v zadnjih osmih desetletij na področju dizajna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.