Pločevinka pretentala mercedesa

Tehnologija je morda pametna, a človek je vedno lahko še pametnejši. Iznajdljivi Nemec je s pomočjo ene samcate pločevinke pijače iz svojega mercedes-benza razreda S ustvaril avtonomno vozilo, ki se pelje popolnoma samo.
Oglej si celoten članek

Razred S trenutno pomeni enega od vrhuncev glede tehnološke naprednosti med avtomobili, saj številni senzorji skrbijo za čim varnejšo in udobnejšo vožnjo. Ena od novosti, ki jo je med serijska vozila vpeljal prav S, je možnost polavtonomne vožnje, ko avto na podlagi radarjev in drugih senzorjev avtomatično sledi vozilom pred seboj, zavira in celo popravlja smer in to tudi pri višjih hitrostih. A ker zakoni običajno ne sledijo tehnologiji z enakim tempom, trenutno avtomobil od voznika zahteva, da na volanskem obroču ohranja vsaj nežen stik rok, sicer sistem ne deluje. 

Neki lastnik S-a se je domislil, kako pretentati senzorje, in je na volanski obroč namestil pločevinko pijače. Zaradi njene mase avtomobil domneva, da je v varnem zavetju človeških rok, zato ne komplicira z opozorili, voznik pa lahko uživa v vožnji po avtocesti, saj roke in noge popolnoma počivajo, poroča Carscoop. 

Čeprav duhovito, takšen obvoz pravil ni najbolj pametna zadeva, saj avtomobil predvideva, da bo voznik v primeru nepredvidenega dogodka še pravi čas posredoval, medtem ko je skušnjava, da vmes voznik pogled umakne s ceste in se posveti kakšnemu mobilniku, zelo velika. Čas pravih avtonomnih vozil, ki bodo lahko v določenih situacijah prevzeli vodenje po cestah, je sicer po mnenju strokovnjakov oddaljen še vsaj nekaj let ne glede na zakonodajo, medtem ko popolnoma avtonomna vožnja, ko avtomobilom sploh ne bo več potrebno imeti volanov, saj bodo z vsemi situacijami v prometu lahko opravili samodejno, oddaljeno še vsaj kaki dve desetletji. 

Tudi "izumitelj" se zaveda, da njegov izum ni popoln. "Ne počnite tega doma," je pripisal k videu, objavljenem na Youtubeu.

Nekdanji Stig dvomi v tehnologijo

Ben Collins, nekdanji Stig iz oddaje Top Gear, je sicer pred dnevi v TV intervjuju dejal, da se mu zdi že sama misel na avtonomno vožnjo strašljiva, saj je po njegovem velikanska razlika med nekakšnim zmogljivim tempomatom in pravo avtonomno vožnjo, ki se je sposobna odzvati v vsemi anomalijami prometa. Opomnil je tudi na vprašanje varnosti in odgovornosti proizvajalcev, potem ko je v minulih letih prihajalo na dan, kako so skušali nekateri pomesti pod preprogo življenjsko nevarne napake na svojih vozilih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.