Po koncu zime: Obese koles

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V sklopu člankov projekta Priprava avtomobila na pomlad, smo se posvetili sklopom, ki se pri avtu po koncu zime največkrat pokvarijo. Tokrat o obesah koles z nasveti strokovnjaka.
Oglej si celoten članek

Kombinacija ledu, snega, soli in lukenj na cesti je posebno nevarna za obese koles, vzmetenje in krmilni sistem. Močni sunki s tal lahko poškodujejo gredi in v najslabšem primeru podrejo geometrijo podvozja. Zadeva je lahko tudi zahrbtna, saj nekaterih poškodb večina voznikov ne bo opazila, dokler ne bodo poškodbe že tako hude, da bodo zahtevale draga popravila. Popravil se nikakor ne lotevajte doma.

Nasvet strokovnjaka Žana Umka

Največkrat se teh stvari ne opazi. Velikokrat vozniki med vožnjo ugotovijo, da se na podvozju sliši ropot, ko na cesti zapeljejo čez kakšne luknjo. Natančneje pa se napake ugotovi šele, ko je vozilo dvignjeno. Večina obes in ostalih komponent, ki so povezani z obeso in avtomobilom je sestavljena in zglobov, v katerih je mast in so zaščiteni z gumo. Zaradi zimskih razmer in obrabljenosti se ta guma včasih strga in posledično se tudi mast v zglobu izgubi in pride do obrabe. Po vsaki menjavi različnih delov na podvozju je potrebno večinoma nastaviti tudi geometrijo koles, postopek je bolj znan kot "avtooptika", kar pomeni za stranko dodaten strošek. Vendar je le tako avtomobil tehnično brezhiben.

Foto: Žurna24 Vulkanizer

Ne pozabimo, če posameznih delov zamenjamo pravočasno, lahko sklope še bolj poškodujemo, saj platišče ni fiksno pritrjeno in lahko pride do neenakomerne obrabe pnevmatike, ob večjih udarcih pa lahko pride tudi do hujših poškodb. Znano je, da nobena komponenta ni večna in bo po določen času potrebna menjava. Res pa je tudi, da zima in sol še dodatno vplivata na materiale.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.