Poklici v avtoindustriji za katere ne vemo

Foto: Seat
Foto: Seat
Prva povezava z izdelavo avtomobila in poklici so inženir, oblikovalec, delavec na proizvodnji liniji ... Seat razkriva pet najbolj neobičajnih poklicev v avtomobilski industriji. Med njimi so modelarji, someljeji in krojači.
Oglej si celoten članek

V avtomobilski industriji lahko najdemo tudi nekaj precej neobičajnih poklicev, ki zahtevajo vrhunske ročne spretnosti in še posebej veliko mero kreativnosti in natančnosti.

Prvi vozniki

Dva milijona kilometrov na leto. Tolikšno razdaljo v enem letu prevozi ekipa izkušenih voznikov, ki morajo preizkusiti vsa vozila, izdelana v Seatovi tovarni v Martorellu. To so strokovnjaki, ki natančno preverijo vozne lastnosti vozil, takoj ko ta zapeljejo s proizvodne linije. Vozila preizkusijo pri različnih hitrostih, na šestih različnih vrstah površin, vključno s tlakovano in neravno podlago. Na ta način lahko odkrijejo, ali je v katerem od avtomobilov med vožnjo slišen neprijeten zvok. Med celotnim testiranjem preizkusijo tudi hupo, luči in zavore.

Modelarji

V avtomobilski industriji modelarji iz gline oblikujejo vozila v naravni velikosti, pri čemer ta celo tehtajo enako kot pravi avtomobili. Za to potrebujejo 2.500 kilogramov gline, v sam postopek modeliranja pa potrpežljivo vložijo do 10.000 ur dela za en sam model, ki natančno razkrije silhueto vozila.

Foto: Seat Nenavadni poklici pri Seatu

Avtomobilski krojači

Ti mojstri ročno sešijejo vzorce avtomobilskih prevlek, pri čemer si vedno prizadevajo najti kombinacijo barv in tkanin oz. usnja, ki optimalno odraža značaj vozila. V enem avtomobilu je na oblazinjenju več kot 30 metrov šivov, kreacije pa se vedno pripravljajo že dve leti vnaprej.

Preizkuševalci sedežev

Glavni cilj pri tem poklicu je oblikovanje popolnega sedeža. Poleg tega morajo preizkuševalci in njihove ekipe za vsak tip sedeža izvesti vrsto preizkusov, ki jim pomagajo najti peno, tkanine, strukturo in šive, ki se bodo prilagodili različnim telesnim konstitucijam in zunanjim pogojem. Pomembno je tudi, da so vzglavniki oblikovani tako, da lahko preprečijo poškodbe vratu.

Foto: Seat Nenavadni poklici pri Seatu

Avtomobilski someljeji

Najpomembnejše "delovno orodje" someljejev je njihov nos, ki jim pomaga doseči ultimativni cilj – tisti pravi "vonj po novem avtomobilu ". Ekipa kemikov vsako leto opravi več kot 400 testiranj, med katerimi izpostavi avtomobil temperaturi 60 stopinj Celzija in preveri, ali so zaznavne neprijetne vonjave. Strokovnjaki morajo pri tem upoštevati nekaj neobičajnih zahtev: ne smejo kaditi ali uporabljati parfuma, saj to lahko vpliva na rezultate testiranj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.