Poleti utegnejo cene goriv na Hrvaškem poleteti v nebo

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Hrvaška vlada predlaga, naj se cene goriv od 1. januarja urejajo na prostem trgu in ne več na podlagi pravilnika, ki so ga objavljali dvakrat na mesec.
Oglej si celoten članek

Predlog sprememb zakona o trgu nafte in naftnih derivatov je prejšnji teden poslala v nujni parlamentarni postopek, državljani pa lahko verjetno z novim letom pričakujejo višje cene goriv.

Cene goriv brez omejitve

Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je v četrtek na seji vlade izrazil pričakovanje, da bo konkurenca na trgu distributerje spodbudila k večjim vlaganjem, saj ne bo več omejitve cen goriv, ki so se določale s pravilnikom o najvišjih maloprodajnih cenah naftnih derivatov vsaki drugi torek.

Vlada pričakuje tudi več denarja v proračunu, obenem pa z zakonskimi spremembami predvideva ukrepe za preprečevanje in reševanje možnih motenj z oskrbo gospodarstva. Novi zakon predpisuje, da morajo imeti vsi distributerji določene zaloge goriv.

Zato analitiki na Hrvaškem napovedujejo, da se bodo cene goriv po sprostitvi trga zvišale, ker bodo morale družbe kriti nove stroške skladiščenja goriv.

Vsak dan drugačna cena

Vozniki lahko pričakujejo različne cene goriv na bencinskih servisih praktično vsak dan, saj bodo imeli trgovci možnost spreminjati cene po lastni presoji ne le zaradi gibanja cen nafte na svetovnem trgu, temveč tudi zaradi položaja bencinskih črpalk ob različnih kategorijah cest. Razlike med črpalkami v strošku točenja polnega rezervoarja bencina bodo lahko znašale več evrov, tudi če bodo potrošniki kupovali bencin na bencinskih servisih iste naftne družbe.

Pričakovati je mogoče, da bodo cene goriv med glavno turistično sezono na Hrvaškem na obali, še posebno na otokih, občutno višje kot v notranjosti države zunaj turističnih krajev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:25 29. December 2013.

    "Revež" puys...očitno dlje kot na Krku še nisi bil...pel se v dalmacijo pa pridi s polovico tanka domov! Pa še …

  • 12:29 9. December 2013.

    Jest pa bencinarja, pa tudi če za tistih 100-150 km bencina plačam več kot pri nas(samo do meje,samo razlika med …

  • 09:11 9. December 2013.

    Me ne gane, vozim dizla in pridem s polovico tanka domov :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.