Potovanje z avtom: Oslo

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Potovanje po Skandinaviji sva zaključila z obiskom norveške prestolnice Oslo. Med drugim sva obiskala slovito skakalnico Holmenkollen in Vigeland park skulptur.
Oglej si celoten članek

21. in 22. dan (Oslo)
Enaindvajseti dan potovanja sva namenila obisku Osla. Prva postaja je bil kamp ob jezeru, ki stoji v bližini slavne skakalnice Holmenkollen. Kamp sva našla brez težav, vendar pa nočitev stane okoli 40 evrov. Zato sva se odločila, da se raje nastaniva v cenejšem kampu na drugem koncu mesta ob avtocesti, ki pelje naprej na Švedsko. Ker sva bila blizu skakalnic, sva najprej skočila tja.

Okoli nove skakalne lepotice, ki stoji na vrhu hriba nad Oslom je veliko gradbišče. Vseeno s parkiranjem ni težav. Za pet evrov se lahko z dvigalom povzpnete na vrh skakalnice, ki ponuja lep razgled na mesto, in si ogledate smučarski muzej. Pri tem morate biti pripravljeni na gnečo, saj se lahko v dvigalo naenkrat vkrca le nekaj več kot deset ljudi, zato so dolge vrste stalnica.

Druga postojanka je bil velik in zelen park Vigeland, ki slovi po nenavadnih skulpturah ljudi, ki prikazujejo univerzalno vlogo človeškega življenja. Park se zato konča z življenjskim krogom, ki simbolizira večnost. Za umetnine je poskrbel slavni norveški kipar Gustav Vigeland, ki je skulpture ustvarjal več kot 30 let. Vstop v park Vigeland je brezplačen, urejenih parkirišč pa je okoli dovolj. V parku, ki spominja na Tivoli, Norvežani uživajo v piknikih.

Vigeland park leži nekaj kilometrov stran od strogega centra mesta. Tja sva se odpravila kar z mestnim avtobusom. Ogledala sva si eno izmed najpomembnejših srednjeveških trdnjav na Norveškem, Akerhus. Poleg te znamenitosti sva si  ogledala še mestno hišo, parlament, univerzo, Kraljevo palačo z znamenito menjavo straže (menjava straže je ob 13.30), norveški Nobelov inštitut in arhitekturno posebnost − operno hišo. Tisti, ki jih zanima zgodovina, se morajo z ladjo odpeljati do vikinškega muzeja, ne velja pa izpustiti niti polarne ladje FRAM.

S tem je bilo najino potovanje po Skandinaviji tudi uradno končano, čakala pa naju je še dolga dvodnevna pot domov.

Čeprav so cene visoke, pa Skandinavija še zdaleč ni tako draga, kot si pogosto predstavljamo. Če ste pripravljeni, da si na dopustu kuhate sami, spite v šotoru in ste navajeni dolgih voženj, potovanje ne bo nič dražje kot obisk evropskih turističnih destinacij z letalom. Naravne lepote in prijaznost ljudi odtehtajo tudi to, da si za dva ali tri dni skrajšate poletje. Midva se bova na sever vsekakor še vrnila.

Preberite še:

1. in 2. dan (Kamnik–Hamburg)

3. dan (Köbenhavn)

4. dan (Köbenhavn–Stockholm)

5. dan (Stockholm)

6. dan (Stockholm–Finska)

7. dan: (Helsinki)

8. dan: (Helsinki in finska moda)

9. dan: Lahti in stotera jezera

10. dan (Rovaniemi–Lofoti)

11. dan: (Pravljični Lofoti)

12. dan: (Razgled vseh razgledov)

13. dan: (Slovo od Lofotov)

14. dan: Trondheim

15. dan: Najlepši fjord Geiranger

16. dan: Lepote Geirangerja

17. dan: Čarobna cesta E55

18. dan: Flam

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.