Pred mikrofoni svarijo, na cesti grešijo

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Med javnimi nastopi vehementno zagovarjajo visoke kazni, poudarjajo potrebo po spoštovanju prometnih predpisov in rotijo prebivalce, naj vendarle pazijo na ravnanje na cesti. Ko pa sami sedejo za volan, ravnajo precej drugače in se, če je le mogoče, izognejo udarcu po denarnici. To so slovenski politiki in funkcionarji.
Oglej si celoten članek

Foto: Anže Petkovšek Andrej Leban. Šef policije Janko Goršek je le zadnji od številnih "enakih med enakimi" državljanov na položajih, ki so jih policisti ujeli pri kršenju cestnih pravil. A glej ga zlomka, zgodovina se ponavlja. Tako kot pri prehitri vožnji nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal, ki je na zadnjem sedežu vladnega audija drvela na zasebne opravke preko meje, ali prometnega ministra Patricka Vlačiča, ki se mu je po odstavnem pasu mudilo na televizijski nastop, ter ne nazadnje za predsednika države, ki so ga mimo navadnih državljanov "leteče" peljali na folklorni nastop, je tudi za zadnji primer značilno, da se neposredno vpleteni ne čutijo krive in opozarjajo na okoliščine, na katere naj ne bi imeli vpliva.

Tako Goršakovi zdaj krivdo vsaj potihoma valijo na uslužbenca, ki da se je pred kratkim upokojil, pri tem pa so pri policiji preprosto pozabili, da avtomobilom tudi brez njega potečejo in bodo potekle registracije. Zanima me, ali bom tudi jaz uspel načeti profesionalnost policista, ko se mu bom izgovarjal, da me žena ni pravočasno opozorila na pretečeno registracijo, ker je imela preveč dela z otroki. Verjetno ne. Zato mi ostane le uteha, da med funkcionarji sem pa tja obstajajo tudi redke izjeme, ki so svoje cestne grehe javno obžalovali in zanjo prevzeli posledice.

Nekaj odmevnih primerov

Policisti so leta 2010 več kilometrov poskušali zaustaviti vozilo urada za varnost in zaščito, v katerem je sedela notranja ministrica Katarina Kresal.

Audi je po neuradnih podatkih vozil po avtocesti proti Sežani s hitrostjo blizu 200 km/h in so ga poskušali zaustaviti z več avtomobili s sistemom provida. Kresalova pravi, da ni imela pojma, da se peljejo prehitro, čeprav naj bi audi vozil tudi 70 kilometrov in več nad avtocestnimi omejitvami. Uradno izmerjena hitrost je bila 166 km/h na odseku, kjer je omejitev 130 km/h.

Foto: Youtube Patrick Vlačič Prometni minister v Pahorjevi vladi Patrick Vlačič je junija 2009 sedel na zadnjem sedežu službenega avtomobila, ki je mimo kolone vozil z veliko hitrostjo po odstavnem pasu z modro lučjo, ki sploh ne bi smela biti v vozilu. Minister je trdil, da ni spremljal vožnje svojega voznika, s katerim je ministrstvo prekinilo pogodbo.

Amaterski posnetek s štajerske avtoceste je julija 2009 ujel protokolarna vozila predsednika države Danila Türka, kako vozijo po cesti s hitrostjo okoli 160 km/h. Türk je hitel na folklorni festival v Beltince.

Takratni kmetijski minister Henrik Gjerkeš je konec leta 2010 odstopil, ker je z 1,2 promila alkohola v krvi zakrivil prometno nesrečo. Vračal se je s prednovoletne zabave. Gjerkeš je nemudoma odstopil s položaja.

Foto: Žurnal24 Henrik Gjerkeš je v sredo zvečer že prestal prvo oviro na pristojnem parlamentar Grešniki so bili tudi na uradu za varnost in zaščito, ki sicer skrbijo za prevoz in zaščito najpomembnejših politikov. Njegov nekdanji prvi mož Silvo Vrbančič je moral odstopiti, potem ko je s službenim BMW-jem in pod vplivom alkohola na gorenjski avtocesti povzročil nesrečo.

V času okoli martinovega 2010 je takratni komandir novomeške policije povzročil manjšo prometno nesrečo. Komandir je po dejanju pobegnil, kasneje pa še zavrnil alkotest. Ostal je brez položaja in izpita.

Decembra 2009 je dolenjski policist med vračanjem z novoletne zabave pijan povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri se je poškodovala nosečnica. Policisti, ki so opravljali ogled nesreče, so svojega kolega poskušali rešiti iz zagate in mu niso izmerili stopnje alkoholiziranosti. Afera je odnesla direktorja PU Novo mesto, vpletenim policistom pa so izrekli opozorila pred odpovedjo.

Foto: Žurnal24 Nesreča Februarja 2010 je 22-letni policist nadzornik državne meje PU Maribor s službenim vozilom vinjen trčil v prometni znak in se zvrnil v jarek. Sledila je izredna odpoved delovnega razmerja.

Nataša Vodušek, nekdanja veleposlanica v BiH, je bila pred kratkim obsojena na enoletno zaporno kazen, ker je leta 2008 z alkoholom v krvi v Sarajevu v mercedesu povzročila nesrečo, v kateri se je hudo poškodoval drugi udeleženec. Sodba še ni pravnomočna, Voduškova pa je prepričana v medijski linč.

Leta 2003 pa je imel težave z ovinki tudi prvak SNS Zmago Jelinčič. Za volanom vozila državnega zbora je zapeljal s ceste. Vozil je močno pod vplivom alkohola, a je trdil, da ga je s ceste zrinil neznan voznik, pri tem pa zabavljal nad preslabimi pospeški citroëna C5 v lasti državnega zbora, za volanom katerega je sedel.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:50 11. Februar 2016.

    To pa bo snov za nakladanje za kranjskega pik zigmarja, gospoda Grimsa!

  • 09:40 2. Februar 2012.

    Vso slovensko policijo, praviš. Ja policija dela vsemogočne napake po vseh regijah. Povej kje je pa brezmadežna. Obnašajo se kot …

  • 09:31 2. Februar 2012.

    Andrej Leban;<br />Toliko pijanih novinarjev, kot smo jih videvali med planiško prireditvijo, v življenju nisem videl skupaj. Pa niso žurirali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.