Preden pakirate za na dopust, si nujno poglejte ta video!

Foto: ADAC/AMZS
Foto: ADAC/AMZS
Kako nevaren je v resnici nezavarovan tovor v avtu že pri trku s hitrostjo 45 km/h.
Oglej si celoten članek

Konzorcij evropskih avtoklubov in organizacij, med njimi tudi ADAC in AMZS, je napravil test razlike med pritrjeno oziroma nepritrjeno prtljago v avtu. Simulirali so obisk trgovine s pohištvom, ki se konča s polno obloženim avtom, vendar si lahko v tej situaciji brez težav zamislite tudi počitniško naložen avto. 

Za testno vozilo so vzeli karavanskega golfa VI in ga napolnili z velikimi in malimi škatlami pohištva in drugih predmetov. Ker to počne ogromno ljudi iz prepričanja, da je takšen prevoz bistveno cenejši. 

V prvega golfa so prtljago naložili "po domače", škatle in predmete so naložili brez pravega reda in jih niso posebej pritrjevali. V drugega golfa so prtljago naložili precej bolj premišljeno, težje predmete spodaj, vse skupaj so dodatno pričvrstili s trakovi. 

Že pri hitrosti 45 km/h se nepripet tovor s težo 145 kilogramov spremeni v letečega odraslega slona, opozarja Volker Sander, vodja testnega centra v Landsbergu. Pri prvem testu postanejo manjši predmeti projektili, ki zadanejo voznikove in sovoznikove glave. Težke škatle pa s tako silo udarijo v prednje sedeže, da jih vrže iz sidrišča in pomečka. Možnosti za preživetje pri komaj 45 km/h ni, zanašanje na zračne blazine in zavese ne pomaga! 

Drugi test trčenja s pravilno naloženo in pritrjeno prtljago pa je dokazal, da bi jo prednja potnika odnesla s precej blagimi posledicami. 

Kaj svetujejo strokovnjaki za prometno varnost glede nalaganja tovora, tudi v primeru dopustov?

  • Breme razporedite enakomerno. Težki predmeti na dno, po možnosti v prostor za noge. 
  • Naslonjal zadnjih sedežev ne zlagajte, če je to le mogoče.
  • Če imate prtljažno mrežo, jo nujno uporabite. Nekateri avti imajo možnost njene pričvrstitve neposredno za prvima sedežema.
  • Naslone zadnjih sedežev (brez potnikov) križno pripasajte z varnostnimi pasovi. 
  • Uporabite trakove za zapenjanje, ki jih napnite prek vgrajenih pritrdišč. Trakovi morajo biti napeti enakomerno, tako da tovor ne zdrsne pod njimi. Uporabite dovolj trakov, raje več kot premalo.
  • Upoštevajte predpisani tlak za pnevmatike in osne obremenitve v skladu z navodili proizvajalca - po potrebi dvignite tlak v pnevmatikah.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.