Preizkusili smo, česa bo zmožna multimedija v prihodnosti

Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008
Na avtomobilskem salonu v Ženevi smo preizkusili tehnologijo MirrorLink, ki bo na voljo v prenovljenem peugeotu 2008 in se vsedli tudi v Peugeotov mobilni laboratorij i-lab in preverili v katero smer se bo razvijala multimedija v avtomobilski industriji.
Oglej si celoten članek

Sistemi v modernih avtomobilih predvajajo digitalno glasbo in se odzivajo na glasovne ukaze, tako kot pameti telefoni.  S pomočjo tehnologije MirrorLink, ki je že nekaj časa razširjena na avtomobilskem trgu, lahko povežemo pametne telefone z zabavno-informacijskem sistemu vozila in tako preko zaslona na dotik dostopamo do vsebine na našem telefonu – tako navigacijskih kart, glasbe, podcastov, telefonskega imenika …

Za zdaj povezava že s kablom, kmalu brez

Tehnologija MirrorLink, to je univerzalno ime, na ekran avtomobila preslika zaslon pametnega telefona. V prenovljenem 2008, ki ga je Peugeot razkril v Ženevi, telefon in multimedijo v vozilu povežemo prek kabla, a so nam Francozi obljubili, da bo že v novi generaciji modela 3008, ki jo bodo razkrili septembra v Parizu, kabel odvečen. Vgradili bodo brezžično povezavo, za pametni telefon pa bodo namenili posebno mesto v vozilu, kjer se bo s pomočjo indukcije polnila baterija telefona. Povezava je torej povsem enostavna, preko kabla. Na zaslonu na dotik se prikažejo funkcije s katerimi lahko razpolagamo, od glasbe, podcastov, telefonskega imenika, navigacije …

Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 Z njimi lahko upravljamo glasovno. Kot se je izkazalo med testom je težava predvsem pri izgovorjavi besed, ki jih sistem razume v angleškem jeziku, na žalost pa ne tudi v slovenščini. S pomočjo glasovnega ukazovanja lahko tudi tekstamo, pri tem pa imamo roke vseskozi na volanu.  Sporočila, ki jih dobimo, se z velikimi in berljivimi črkami izpišejo na ekranu. Dobrodošle so prometne informacije v realnem času, spremljamo lahko celo vremensko napoved.

Kako bo čez štiri leta?

Že v bližnji prihodnosti, do leta 2020, se bodo multimedijski sistemi v vozilih razvili predvsem v smeri prihranka časa in ponudbe storitev.

V Peugeotovoem laboratoriju na kolesih (Traveller i-Lab je platforma za visoko mobilni dostop do oblaka potnikov: samodejna povezava z dostopno točko Wi-Fi, dostop do oblaka ipd.) smo preizkusili predvsem v kakšno smer se razvija multimedija za poslovne uporabnike, vendar Francozi obljubljajo, da se bodo nekatere storitve selile tudi osebne avtomobile za navadne uporabnike.

Foto: Gregor Prebil Peugeot 2008 V prihodnosti se bodo pametne naprave voznikov in drugih potnikov samodejno povezale z vgrajeno dostopno točko Wi-Fi. Istočasno se bo oprema ustrezno posodobila glede na vsebino njihovih dokumentov. Vsak potnik bo lahko izbral svoj profil. Sistem bo lahko s pomočjo povezanosti prilagodil pot glede na stanje v prometu in termine v potnikovem elektronskem organizatorju. Navigacijski sistem z internetno povezavo bo lahko naprimer nastavil shranjen naslov naslednjega sestanka.

Ni nam bilo treba čakati na prijavo v hotelu

Na fiktivnem primeru smo izkusili pot z vozilom iz letališča v hotel, v katerem smo imeli rezervacijo.
Na zaslonu na dotik smo se kot potnik v vozilu povezali z internetno stranjo hotela. Virtualno smo si s pomočjo posebnih očal za navidezno resničnost ogledali sobo v hotelu, naprava omogoči tudi ogled izdelkov, če bi se peljali v nakupovalni center.

Nato smo kar na daljavo iz vozila naredili prijavo v hotel, na pametni telefon pa dobili potrditev in elektronski ključ, ki odpira vrata hotelske sobe. Zaradi tega nam ni treba stati v vrsti za prijavo v hotel, ampak se lahko odpravimo naravnost do sobe in tako prihranimo čas. V sobo si lahko iz vozila naročimo šampanjec ali večerjo, itd. Ob odhodu se nam račun izpiše samodejno, plačilo pa je prav tako možno opraviti prek telefona.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.