Preverjali bodo, ali skrbite za varnost otrok

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vozniki pozor. V ponedeljek se začne šola, zato z vestno vožnjo poskrbite, da bo njihova pot v šolo varna.
Oglej si celoten članek

Zagotavljanje varnosti otrok je v teh dneh namreč ena najpomembnejših nalog policije. Na prihajajoč mesec pa se ne pripravljajo le policisti, temveč tudi starši in učitelji. Vsak po svoje seveda, da bi v prvih dneh, pa tudi kasneje, zagotovili varnost  naših najmlajših na cestah, zlasti na poti v šolo in iz nje, kjer je nevarnosti običajno največ.

V  kolikor je otrok v prometu udeležen kot pešec, je pomembno predvsem
da:

- je  kot  udeleženec  v cestnem prometu deležen posebne pozornosti in pomoči vseh drugih udeležencev;

- hodi po pločniku;

- kjer ni pločnika, hodi po levi strani ceste in spremlja vozila, ki vozijo proti njim;

- pred  prečkanjem pogleda levo, desno in še enkrat levo. Če ni vozil, lahko prečka cesto;

- pred prečkanjem ceste na prehodu za pešcelahko nase opozori z dvignjeno roko, potem pa počaka, da se vozila ustavijo;

- pred prečkanjem ceste na semaforiziranem prehodu mora počakati, da se na semaforju prižge zelena luč za pešce;

- se zaveda, da cesta ni namenjena igri;

- na cesto ne stopa nenadoma, saj je to nevarno;

- mora  v temi in v slabem vremenu uporabljati odsevnik, učenci prvega in drugega razreda osnovne šole pa tudi rumeno ovratno rutico;

Otroci morajo imeti na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov tudi spremstvo polnoletne osebe, samostojno pa smejo sodelovati v cestnem prometu šele, ko se starši, skrbniki oziroma rejniki prepričajo, da so otroci  sposobni  razumeti  nevarnosti  v  prometu in da so seznanjeni s prometnimi razmerami na prometnih površinah, kjer se srečujejo s cestnim prometom.

Spremljevalci  na  poti v šolo so lahko tudi otroci, starejši od 10 let, in mladoletniki, če to dovolijo starši, skrbniki oziroma rejniki otroka. Otroci, ki obiskujejo prvi razred osnovne šole, lahko prihajajo v območju umirjenega  prometa in v območju za pešce v šolo tudi brez spremstva, če to dovolijo starši, skrbniki oziroma rejniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.