Prihajajo pametni žarometi

Foto: Žurnal24 Pametni žarometi bodo prilagodili moč in jakost svetlobe. (Foto: Valeo Sa)
Napredek tehnologije na področju avtomobilskih žarometov je v zadnjih letih doživel pravi razmah. V bližnji prihodnosti prihajajo svetila, ki ne bodo več zaslepljevala voznikov.
Oglej si celoten članek

Vse več proizvajalcev avtomobilov svoje modele opremlja z dnevnimi LED-svetili in adaptivnimi žarometi, ki prilagajajo jakost in snop svetlobe glede na stanje na cesti. Zadnji korak pri razvoju pametne razsvetljave prihaja iz francoskega podjetja Valeo SA, kjer so razvili sistem Beamatic Premium. Sistem z vgrajeno kamero nadzira promet. S pomočjo pridobljenih informacij po potrebi zapira del svetlobnega snopa, da ne bi zaslepil drugih udeležencev v prometu. Tehnologijo je mogoče uporabljati tako s standardnimi kot LED-svetili, v osnovi pa omogoča tudi stalno vožnjo z vključenimi dolgimi lučmi.

Francozi so pravice za proizvodnjo že odstopili japonskemu podjetju Ichikoh Industries, kar daje slutiti, da bodo prvi avtomobili s to tehnologijo na trg prispeli prav iz dežele vzhajajočega sonca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.