Proizvedli prve količine goriva prihodnosti

Foto: Audi
Foto: Audi
Pri Audiju so naredili nov, velik korak pri razvoj novih goriv. Gre za sintetično gorivo audi e-dizel z nevtralnimi emisijami CO2.
Oglej si celoten članek

Nemška ministrica za izobraževanje Dr. Johanna Wanka je v svoj službeni avtomobil simbolično natočila prvih pet litrov novega energenta, ob tem pa dejala: "Sintetični dizel na bazi CO2 predstavlja velik uspeh našega raziskovanja. Če nam uspe vzpodbuditi množično uporabo tega energenta, lahko znatno pripomoremo k zaščiti okolja in postavimo temelje "zelene ekonomije".

Audi je v projekt vstopil skupaj s projektnima partnerjema Climeworks in sunfire, s katerimi so leta 2014 v Dresdnu odprli pilotsko tovarno, kjer so iz vode, CO2 in ekološko pridobljene elektrike proizvedli dizelsko gorivo. Namen je bil dokazati, da se da industrijsko pridobivati tako imenovana e-goriva.

Postopek pridobivanja energenta

Obrat podjetja sunfire, ki deluje po načelu "power to liquid", uporablja kot surovine ogljikov dioksid, vodo in elektriko. Ogljikov dioksid s tehnologijo neposrednega zajemanja iz zraka (Direct Air Capturing) švicarskega partnerja Climeworks pridobivajo iz zunanjega zraka.

Foto: Audi Audi e-dizel

V ločenem postopku z elektrolizo, ki jo omogoča ekološko pridobljena elektrika, vodo razcepijo na vodik in kisik. Potem vodik v dveh kemičnih postopkih pri 220 stopinjah Celzija in tlaku 25 bar reagira z ogljikovim dioksidom, da nastane energijsko bogata tekočina, ki jo sestavljajo ogljikovodikove spojine – tako imenovani Blue Crude. Ta postopek doseže do 70-odstotni izkoristek.

V pilotskem obratu so v prvi fazi izgradnje dnevno lahko izdelali okrog 160 litrov Blue Cruda. Od tega je mogoče do 80 odstotkov pretvoriti v sintetično dizelsko gorivo. V naslednjih mesecih naj bi tako izdelali 3.000 litrov audi e-dizla. To gorivo ne vsebuje žvepla in aromatskih snovi ter ima visoko cetansko število, kar pomeni, da se zelo rado vžge. Njegova kemična sestava omogoča mešanje s fosilnim dizelskim gorivom v poljubnem razmerju. To pomeni, da ga je mogoče uporabljati kot "drop-in" gorivo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.