Prostoročno telefoniranje ni nič bolj varno

Foto: Žurnal24 Telefoniranje na vožnjo vpliva podobno kot pijanost, opozarjajo strokovnjaki.
Prostoročni mobilni telefoni niso nič bolj varni, pravzaprav so lahko celo nevarnejši kot klasični.
Oglej si celoten članek

To je na konferenci kanadskega združenja strokovnjakov za varnost na cesti v Whistlerju povedala eksperimentalna psihologinja Joko Išigami. "Govorjenje in poslušanje sta zelo zapleteni nalogi. Še posebno če razmišljaš o tem, kaj boš povedal, pogovor vzame vso voznikovo pozornost ," dodaja Išigamijeva.

 

Kaj pravi zakon?

Voznik med vožnjo sme telefonirati, vendar le ob uporabi v vozilo vgrajene naprave za prostoročno telefoniranje ali brezžične slušalke za eno uho, če mu pri tem ni treba fizično upravljati telefonskega aparata.

Voznik med vožnjo ne sme poslušati radia ali drugih zvočnih naprav s takšno glasnostjo, ki mu onemogoča normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu.

Vozimo z glavo
Raziskave so pokazale, da ima pogovor po mobilnem telefonu med vožnjo z avtomobilom ne glede na vrsto mobilnika negativen vpliv na učinkovitost vožnje. Še posebej ko voznik nenadoma naleti na kompleksno ali nepredvidljivo situacijo na cesti.

"Ne smemo biti presenečeni, da je vožnja z avtomobilom, medtem ko se pogovarjamo po telefonu, nevarna. Toda ugotovitev, da ni nevarnost nič manjša, če to počnemo s prostoročnimi mobilniki, je prava novica," je povedal profesor psihologije Raymond Klein, ki upa, da bodo zakonodajalci upoštevali izsledke raziskave Išigamijeve. "Pravilno je, a vendar netočno, če mislimo, da avto vozimo z rokami. Vozimo tudi z mislimi, zato je bistveno, da je naša pozornost namenjena le vožnji," opozarja Klein.

Lažna varnost
Vozniki, ki imajo klasičen mobilnik, med pogovorom velikokrat začnejo voziti počasneje ali ustavijo vozilo, medtem ko to ne velja za tiste s prostoročnimi mobilnimi telefoni, saj so prepričani, da so popolnoma varni. "Vozniki s prostoročnimi mobilniki so preveč samozavestni in vozijo hitreje. Mislijo si, da je vse v redu, ker imajo slušalko," je razložila Išigamijeva, mednarodna študentka iz Šizuoke na Japonskem, ki jo je med študijem v Kanadi na prehodu za pešce skoraj povozil voznik z mobilnikom v roki.

"Ko se pogovarjaš po telefonu, je pozornost usmerjena na pogovor. Četudi gledaš v stvari, to še ne pomeni, da procesiraš informacijo oziroma da jih zares vidiš," opozarja Išigamijeva. Zato se ne slepite, da je vaša vožnja varnejša, če imate prostoročni mobilni telefon, ampak med vožnjo z avtomobilom ne telefonirajte.

Kot bi vozili pijani
V Združenih državah Amerike je telefoniranje med vožnjo z avtomobilom krivo za 2600 smrti in več kot 330.000 poškodb na leto. Raziskave so pokazale, da vozniki, ki med vožnjo telefonirajo, doživljajo enako poslabšanje voznih sposobnosti, kot če bi imeli v krvi več kot 0,08 promila alkohola. Raje se izognite mobilni pijanosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.